Novosti

Vozači u BiH najviše problema imali sa elektronikom i motorom

Vozači u BiH najviše problema imali sa elektronikom i motorom
Foto: Ilustracija | Vozači u BiH unajviše problema imali sa elektronikom i motorom

SARAJEVO, BANJALUKA - Kvarovi na motornim vozilima u BiH u prošloj godini najčešće su se odnosili na elektriku, motor i izduvni sistem.

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), kvarovi na elektronici bili su 31,14 odsto, a na motoru i izduvnom sistemu 19,22 odsto.

Kako su rekli u BIHAMK-u, osim elektrike i kvarova u kategoriji motora i izduvnog sistema, bilo je kvarova i na upravljačkom mehanizmu 10,87 odsto, sistemu za prenos snage 8,33 odsto, karoseriji, grijanju i ventilaciji 7,87 odsto, gorivu 7,25 odsto, te je bilo i drugih kvarova sa sistemom punjenja, sistemom paljenja, sistemom hlađenja, bravama i alarmom te kočnicama.

Upoređujući statistiku može se primijetiti određeni porast broja kvarova u kategoriji motor i izduvni sistem u odnosu na 2017. godinu, te je primijećen i porast broja kvarova u kategoriji upravljački mehanizam.

"Uzroci kvara iz oblasti elektrike odnose se najčešće na kablove, osigurače, elektromagnetne prekidače, grijače kod dizel motora, senzora i druge. Kvarovi koji se odnose na motor i izduvni sistem mogu biti uzrokovani potrošenim vitalnim dijelovima motora, što se manifestuje povećanom potrošnjom ulja i/ili goriva, kao i lošijim performansama vozila poput snage ubrzanja, obrtnog momenta...", kažu u BIHAMK-u.

Dodaju da se na osnovu prezentovanih podataka može zaključiti da građani malo pažnje posvećuju preventivnom održavanju vozila, a rješenje toga se nalazi u povećanom nadzoru rada stanica tehničkog pregleda, izjednačavanju sistema tehničkih pregleda u oba entiteta BiH, zatim u povećanju novčanih kazni za vožnju tehnički neispravnih vozila, te obezbjeđivanju određenih olakšica za kupovinu novih vozila, posebno eko-vozila.

U BIHAMK-u kažu da povećanje broja registrovanih vozila u BiH prati i povećanje potražnje za uslugama pomoć na cesti pa tako oni svake godine obave veći broj intervencija tehničke pomoći na cesti u odnosu na prethodnu godinu.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da vozači ne održavaju svoja vozila uglavnom iz dva razloga, a to su nemarnost i slaba finansijska situacija.

"Svijest se gradi dugo, treba dosta kampanja i godina. S obzirom na to da vozači malo pažnje posvećuju preventivnom održavanju vozila, na njih se može djelovati na dva načina: tako da se razvije sama svijest kod njih, ali i represijom, odnosno naplaćivanjem kazni za tehnički neispravna vozila", rekao je Radović.

On je dodao da Auto-moto savez RS ima besplatne tehničke preglede tokom godine, kada građani mogu da se odazovu i izvrše besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti.

"U proteklom periodu se mnogo radilo na podizanju vjerodostojnosti tehničkog pregleda, što je i učinjeno, ali još nema garancije da su sva vozila ispravna. To bi mogli da unaprijede kamere i bar-kodovi koji bi trebalo da se nađu u stanicama za tehničke preglede", rekao je Radović.

U jednoj automehaničarskoj radnji kažu da probleme sa elektronikom uglavnom imaju vozila novije generacije, dok su kvarovi na mehaničkim dijelovima karakterističniji za starija vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije