Novosti

Xiaomi najavio masovnu proizvodnju e-vozila

Xiaomi najavio masovnu proizvodnju e-vozila
Foto: Arhiva / Ilustracija | Xiaomi najavio masovnu proizvodnju e-vozila
Tanjug

GUANGDŽOU - Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi planira da pokrene masovnu proizvodnju sopstvenih električnih vozila u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je danas glavni izvršni direktor kompanije Lei Ðun, tokom kompanijskog Dana investitora.

Lei je tu izjavu kasnije potvrdio i na zvaničnom postu generalnog direktora Xiaomija na kineskoj društvenoj mreži Veibo, sličnoj Twitteru, prenosi CNBC.

Akcije kompanije su na ovu vijest skočile za više od pet odsto na berzi u Hong Kongu.

Xiaomi je u martu ove godine najavio ulazak na tržište električnih automobila, navodeći da planira da uloži 10 milijardi dolara u razvoj tog biznisa u narednih 10 godina.

Prošlog mjeseca, kompanija je zvanično registrovala preduzeće za e-vozila Xiaomi EV, koje već ima 300 zaposlenih, i na čijem je čelu Lei.

Konkurencija na kineskom tržištu električnih vozila postaje sve žešća sa ulaskom novih igrača. CNBC podsjeća da je kineski internet pretraživač Baidu osnovao u januaru zasebno preduzeće za proizvodnju električnih automobila, a među rivalima s kojima će se Xiaomi suočiti u tržišnoj utakmici su i Nio, Speng, kao i veliki igrači "Tesla" i BYD.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije