Novosti

Za ovu američku zvijer Chiron je igračka, brži je i od bolida F1

Za ovu američku zvijer Chiron je igračka, brži je i od bolida F1
Foto: Hennesey | Za ovu američku zvijer Chiron je igračka, brži je i od bolida F1

Ne samo da je brži od Chirona, već će novi Hennesey iza sebe ostaviti i Koenigseggovu Ageru RS.

Kao što je bilo najavljeno, ime mu je Venom F5, a trenutno je najbrži putnički automobil na svijetu. Dostiže brzinu veću od 300 milja na sat, ili po evropski, 482 km/h.

"Očekujemo da će Venom F5, koji je ime dobio po najjačem tornadu prema Fujita klasifikacionoj skali, biti prvi putnički auto sposoban da vozi više od 300 mph", rekao je utemeljitelj i šef kompanije, Džon Henesi.

Amerikanci nisu puno filozofirali, a najmanje se kao njegovi rivali skrivali iza mnogima nerazumljivih pojmova kojima se želi potencirati sofisticiranost proizvoda. Ovdje je stvar sljedeća.

V8 twinturbo daje više 1.600 KS koje uz pomoć sedmostepenog mjenjača šalje na zadnje točkove. Težak je svega 1.338 kg, a uz vrhunsku aerodinamiku postaje nezamislivo brz. 

Na 300 km/h će biti za manje od 10 sekundi, što je brže i od bolida Formule 1. Tako će američki bolid iz mirovanja ubrzati do 400 km/h i stati u manje od 30 sekundi. Podsjetimo, Bugatti Chiron za isti manevar treba 43 sekunde, a Koenigsegg Agera RS oko 36. 

S obzirom na to šta ovaj automobil nudi cijena ne ide u nebo. Najbrži putni auto na svijetu Hennessey nudi se po cijeni od 1,6 miliona američkih dolara, a planiran je da se proizvede svega 24 primjerka. Kažemo tek, jer interes zasigurno višestruko nadilazi taj broj. 

Prve isporuke odabranim sretnicima kreću za najmanje godinu dana.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije