Novosti

Zastarjele kočnice ima 400 hiljada automobila u Hrvatskoj

Zastarjele kočnice ima 400 hiljada automobila u Hrvatskoj
Foto: N.N. | Zastarjele kočnice ima 400 hiljada automobila u Hrvatskoj

ZAGREB - U Evropskoj uniji će 2022. u novim modelima vozila biti obvezna sigurnosna tehnologija poput inteligentnog sistema za pomoć pri kontroli brzine (ISA).

Ta će tehnologija u postojećim modelima biti obvezna od 2024. I dok u evropskim institucijama propisuju sve napredniju tehnologiju kao obveznu opremu u vozilima, podaci o hrvatskom voznom parku pokazuju da je to za hrvatske vozače daleka budućnost.

Tako prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), primjera radi, više od 400 hiljada ličnih automobila registrovanih u Hrvatskoj u 2018. nije imalo savremeni system kočenja - sistav za sprečavanje blokiranja točkova ABS ili ABS i ESP (elektronički program stabilnost). A to, napominju u CVH, može uvelike uticati na sigurnost u saobraćaju.

ABS sistem ugrađen je u 778.441 ličnih automobila u Hrvatskoj, a ABS i ESP u 482.198 automobila. Dobra stvar je da se broj ličnih vozila u Hrvatskoj bez sistema ABS i ABS+ESP smanjuje pa ih je tako u 2017. bilo registrovano 441.875, a lani 404.746, ističe Večernji.

U CVH upozoravaju i na to da je zabrinjavajući podatak da Hrvatska u gotovo svim kategorijama vozila ima relativno star vozni park.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije