Novosti

Zašto je važno održavati rezervnu gumu?

Zašto je važno održavati rezervnu gumu?
Foto: Ilustracija | Zašto je važno održavati rezervnu gumu?
N.N.

Nikada se ne zna kada ćete biti prinuđeni da upotrijebite rezervnu gumu na vašem automobilu. Budući da kod većine vozila najčešće stoji skrivena u prtljažniku, njeno stanje je vozaču najčešće nepoznato.

Čak i u situaciji kada je rezevna guma montirana sa spoljne strane prtljažnika, kao što je to slučaj kod SUV vozila, velike su šanse da ni tada ne dobija pažnju koju zaslužuje.

Svaki pneumatik na vozilu vremenom gubi pritisak usljed toga što vazduh prodire kroz sloj gume (isto važi i za azot kod guma punjenih azotom), uzrokujući da pritisak u njemu opada. Ako je rezevna guma godinama stajala zapostavljena u prtljažniku, najvjerovatniji scenario je da se u dobroj mjeri ispumpala, te da stoga nije u mogućnosti da podnese tovar i stres koji joj vožnja u urgentnoj situaciji nameće. Jednostavno, ispumpana guma nije u stanju da podnese istu težinu kao i propisno napumpana guma.

Pritisak u rezevnoj gumi

Za razliku od četiri regularne gume, rezervna guma bi uobičajeno trebalo da bude napumpana pod većim pritiskom koji iznosi nešto više od 4 bara, dok bi niži pritisak mogao dovesti do oštećenja točka. Čak i propisno napumpana rezevna guma privremeno je rješenje  za razdaljine koje nisu duže od 150 kilometara, pri brzinama koje ne prelaze 80km/h.

Prilikom sezonske zamjene pneumatika, odnosno provjere njihove izbalansiranosti, bilo bi poželjno zatražiti od vulkanizera da provjeri i pritisak u rezervnoj gumi, barem dva puta godišnje.

Posebna briga kod terenaca

Kod SUV vozila i kod kamiona, gdje je rezervna guma montirana spolja, dugotrajna izloženost blatu, soli, vodi i snijegu može prouzrokovati koroziju ili čak otežati uklanjanje gume sa spoljnjeg držača, navodi "Cars". Stoga bi, periodična provjera, čišćenje i podmazivanje bilo poželjna praksa kako bi vađenje rezevne gume bilo što lakše.

Takođe, ukoliko spadate u osobu koja u prtljažniku sa sobom vozi i neke nepotrebne stvari, imajte na umu da, ne samo što ćete prtljažnik morati da ispraznite kako biste stigli do rezevne gume i dizalice koje se nalaze ispod prostora za odlaganje stvari, već ćete uz to morati i da oslobodite dodatni prostor da u prljažnik smjestite ispumpanu gumu koju ste zamijenili, a koja po dimenzijama premašuje rezervnu.

Šta ako nemate rezevni točak?

Ukoliko u vašem vozilu postoji oprema za reparaciju gume umjesto rezervne gume, možete se suočiti sa drugom vrstom problema. Prvenstveno, zaptivna smjesa vjerovatno neće biti u stanju da zapuši svaki otvor u zavisnosti od njegovog položaja i nivoa oštećenja. Dodatno, ova zaptivna smjesa ima rok trajanja, ne duži od 4 godine od datuma proizvodnje, pa postoji opasnost da neće djelovati.

Iako rezevna guma gotovo nikada nije predmet provjere pri redovnom servisu automobila, ipak, njeno preventivno održavanje isplatiće se u situaciji kada vam zatreba i najvjerovatnije vas spasiti drugih neželjenih troškova i opravki, prenosi "Telegraf.rs".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije