Novosti

Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promjeni "brzine"?

Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promjeni "brzine"?
Foto: N.N. | Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promjeni "brzine"?

Način na koji će vozač vršiti promjenu "brizina", posebno s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih dijelova.

Uz činjenicu da moraju pratiti saobraćaj i prilagođavati brzinu, novopečeni vozači moraju i pravilno "gađati" optimalni stepen prenosa. To je radnja koja se može postepeno savladati vježbom i osluškivanjem rada motora, a vremenom postaje potpuno automatizovana i pritom od vozača ne zahtijeva puno napora.

U auto-školi će vas naučiti kako da pravilno koristite kvačilo za optimalnu promjenu "brzina", kao i kada je najbolje mijenjati stepen prenosa.

Ali jedno je teorija, a drugo praksa. Posebno nakon što se usvoje navike, od kojih neke baš i nisu najbolje.

Način na koji će vozač vršiti promjenu "brizina", naročito s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih dijelova.

Jedna od učestalijih navika koje pojedini vozači primjenjuju je preskakanje dvije ili više brzina. Džejson Fenske u videu u nastavku objašnjava šta se događa pri promjeni "brzina" i zašto nije dobro preskakati redoslijed stepena prenosa, na primjer "šaltati" iz druge u petu brzinu i obrnuto.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije