Novosti

Zašto niko ne spominje automobile na amonijak i koliki je potencijal?

Zašto niko ne spominje automobile na amonijak i koliki je potencijal?
Foto: BMW Promo | Zašto niko ne spominje automobile na amonijak i koliki je potencijal?
N.N.

Izvor vjerovatno najneprijatnijeg mirisa koji ste ikada osjetili mogao bi da nađe svoje mjesto u svijetu ekoloških automobila.

Pođimo od pitanja zašto bi iko želio da koristi amonijak kao gorivo za svoje vozilo? Prije svega, amonijak je široko dostupan, a jedan od izvora je, znate već – urin. Ovo jedinjenje odlikuje velika gustina energije, a prilikom njegove utilizacije nema emisija CO2 niti drugih gasova staklene bašte.

Sjajno! Imamo dovoljno razloga da amonijak uzmemo u razmatranje kao ekološko gorivo za automobile, a to se prošle godine i desilo.

Univerzitet politehnike u Hong Kongu napravio je prvo vozilo za golf na amonijak 2021. godine, a plan je da se ova tehnologija uskoro primeni i na javni prevoz. Pošto se amonijak sastoji od azota i vodonika, ideja je da se u katalizatoru odvoje ova dva elementa pri čemu bi se azot ispuštao u atmosferu, a vodonik koristio kao gorivo u gorivnim ćelijama.

Profesor Erik Čeng sa pomenutog univerziteta kaže da za to postoji opravdan razlog: amonijak je stabilniji od eksplozivniog vodonika, bezbedniji je za transport i može se kompresovati u tečno stanje pod manje zahtjevnim uslovima. Takođe, oštar miris odmah upozorava vozače na curenja, što nije slučaj sa vodonikom, uvjerava nas Čeng.

Okej, ustanovili smo da je zapravo amonijak pouzdani izvor vodonika i da nam nikakve skupocijene elektrolize za njegovo dobijanje nisu potrebne.

Ali, ne tako brzo jer sam vam ostala dužna i one „protiv“ argumente koji su tu da raspuknu ovaj mali mjehur iluzije i ponovo učine da na amonijak gledamo sa podozrenjem.

Postoji opravdan razlog zašto amonijak toliko smrdi i on nam poručuje da bježimo! Amonijak je jako štetan po ljudsko zdravlje i njegova šira upotreba sigurno bi zahtijevala dodarne mjere opreza, možda čak i nošenje gas maski. A možete li da zamislite smrad koji se širi od pumpe na kojoj se toči amonijak? U blizini sigurno ne bi bilo hotela i turističkih destinacija, to je sigirno.

Drugo, amonijak je izuzetno korozivan što znači da bi kroz nekoliko godina maltene uništio rezervoar vašeg automobila. Učestala zamjena rezervoara, iako zvuči izvodljivo, za mnoge će ipak biti nepraktična i predstavljaće dodatan trošak.

Da li će amonijak ipak doživjeti svoj procvat u svijetu eko-mobilnosti, ostaje da vidimo. Do tada, čini se da amonijak ima veliki potencijal za proizvodnju zelene električne energije, a izraelska kompanija GenCell je pionir u ovoj oblasti. Struju proizvode godinu dana iz samo jedne cisterne amonijaka po istom principu odvajanja azota i vodonika o kome sam govorila. Ovakvi generatori mogu se postaviti bilo gdje i koristiti za off-grid napajanje gradilišta, bolnica i ruralnih oblasti, a to zvuči zaista sjajno!

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije