Novosti

Zašto su američki taksiji žute boje?

Zašto su američki taksiji žute boje?
Foto: N.N. | Zašto su američki taksiji žute boje?

Žuti taksiji jedan su od najprepoznatljivijih simbola Amerike, pogotovo Nju Jorka. Nije moguće reći kada je i gdje počeo voziti prvi taksi žute boje, no svjesna upotreba počela je 1915. u Čikagu.

Tada je Džon Danijel Herc osnovao Yellow Cab Company. Žuta boja je odabrana na osnovum istraživanja čikaškog univerziteta koje je pokazalo kako je upravo ona najbolje uočljiva.

Počeli su s 40 taksija, ponudivši niže cijene prevoza, i vrlo brzo postali najveća taksi služba u SAD, s franšizama u mnogim gradovima. Čikago tad nije bio najmirnije mjesto na svijetu, oružani sukobi bili su prisutni i među pripadnicima različitih taksi firmi, pa je Herc nakon što mu je u napadu neke od bandi stradalo čak 11 rasnih konja kompaniju prodao General Motorsu.

Rođen je 1879. kao Šandor Hec, slovački Mađar, a 1884. njegovi su emigrirali u SAD. Preduzetnog duha, početkom 20. vijek počeo se baviti različitim poslovima vezanim uz brzo razvijajuću automobilsku industriju. Osnovao je korporaciju Hertz, i danas je jedna od najvećih rent-a-car kompanija na svijetu.

Kao poveznica s ranim danima, njihov je logotip i danas žut. Herc je bio i član uprave GM-a, s kojim je bio tijesno povezan, prodajući im neke od svojih kompanija, neke i otkupljujući nazad. Preminuo je 1961. u Čikagu, no žuti su taksiji sve do danas ostali jedan od prepoznatljivih automobilskih simbola Amerike.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije