Novosti

Pratite nas na Google news

Zaustavljeno testiranje autonomnih autobusa u Beču

Zaustavljeno testiranje autonomnih autobusa u Beču
Foto: N.N. | Zaustavljeno testiranje autonomnih autobusa u Beču
N.N.

Beč je u junu ove godine dobio pilot-projekat prevoza putnika električnim autonomnim autobusima, o čemu smo već pisali na stranicama ovog portala. Međutim, prošloga četvrtka projekat je privremeno obustavljen zbog nezgode sa pešakom.

U projekat je gradsko preduzeće Wiener Linien uložilo 1,5 miliona evra, dva autobusa je izradila kompanija Navya, a saobraćali su brzinama do 20 km/h na relaciji s desetak stanica. Prošloga četvrtka, nakon nešto više od mjesec dana autonomnog saobraćanja, došlo je do manje nezgode zbog koje je projekat obustavljen.

Jedan od autonomnih minibusa udario je 30-godišnjeg pješaka. U tom trenutku vozio je brzinom od 12 km/h, a djevojka je zadobila lakšu povredu kolena. Navya kao proizvođač vozila koje je učestvovalo u nezgodi sprovodi vlastitu istragu. Za to vrijeme lokalne službe zadužene za sigurnost prometa zaustavile su projekat testiranja autonomnih autobusa.

Iz kompanije su izjavili kako su svjedoci vidjeli da pješak prelazi ulicu gledajući u mobilni telefon i sa slušalicama u ušima, te kako se na taj način zaletio u autobus s boka, pri čemu je zadobio manje ogrebotine.

I dalje nije poznato ko je krivac za ovu nezgodu, međutim Navya-ini minibusi ostaju u garaži dok se ne rasvijetle sve okolnosti ovog događaja.

(Futurism)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije