Novosti

Završen sajam automobila u Beogradu - nevjerovatna posjeta

Završen sajam automobila u Beogradu - nevjerovatna posjeta
Foto: Screenshot/B92 | Završen sajam automobila u Beogradu - nevjerovatna posjeta

Najveća auto-moto manifestacija održana tokom marta u svijetu - 55. Međunarodni salon automobila i 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion" - završen je sa uspjehom koji je malo ko očekivao.

O tome govori i zvanični podatak o 102.239 posjetilaca, registrovanih između 22. i 28. marta 2023. na ulaznim kapijama Beogradskog sajma.

Sajam je održan u uslovima nevjerovatnih globalnih privrednih, energetskih, komunikacionih, tehnoloških i tržišnih promjena u automobilskoj industriji, izazvanih, pored ostalog, posljedicama globalne pandemije, a potom i ukrajinske krize, nestašicom dijelova i komponenata, velikim tehnološkim zaokretima i novim konceptima poslovanja.

 Ta činjenica uslovila je i odsustvo komercijalnog efekta i uobičajenih sajamskih popusta i lagera vozila za brzu isporuku.

Ipak, Srpska asocijacija uvoznika vozila i dijelova, koja okuplja sve igrače na srpskom auto i moto tržištu, uspjela je da okupi sve svoje članice, što znači i sve brendove, oko ideje i plana da se za beogradski Salon automobila pripremi što je moguće veći broj noviteta i premijera.

Obezbjeđivanje izložbenih primjeraka je u postojećim okolnostima bio nevjerovatan izazov, ali su zastupnici brendova učinili sve da predstave najnoviju ponudu sa međunarodnog tržišta, prije svega novih električnih, hibridnih i plug-in hibridnih modela, kao i posljednje generacije najnovijih ekološki usavršenih modela sa konvencionalnim pogonima.   Tako je, u konačnom zbiru, ovogodišnji Međunarodni salon automobila okupio 250 izlagača, koji su predstavili 33 automobilska i sedam brendova lakih privrednih vozila sa više od 40 premijera.

Na "Motopassionu" se okupilo 60 izlagača, sa više od 40 brendova motocikala, kvadova i skutera i velikim brojem brendova moto-opreme. Uz napomenu da je sajamski moto sektor pokazao izrazito najveću ekspanziju u pogledu broja brendova, modela i noviteta.

U redizajniranom sajamskom prostoru, hala 3 Beogradskog sajma bila je namijenjena za premijum brendove - Mercedes, Maybach, BMW, Mini, Maserati, Audi, Porsche.

Svi ostali automobilski brendovi bili su u centralnoj hali 1: Volkswagen, Nissan, Chery, Škoda, Subaru, Geely, Volvo, Kia, Mazda, Renault, Dacia, Hyundai, Ford, MG, Citroen, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Suzuki, Peugeot, Opel, Toyota, Honda, Seat i Cupra. Izložbeni eksponati u okviru sajma "Motopassion" našli su se u hali 4, laka privredna vozila u hali 3A, a prateća automobilska oprema u halama 2 i 1A.

Za posjetioce su najinteresantnije bile cene izloženih modela i uslovi pod kojima su mogli da ih nabave. Najskuplji izloženi modeli na Salonu automobila bili su pojedini modeli Maseratija, Mercedesa, Porshea, Audija i BMW-a - od 170.000 do 300.000 evra.

U donjoj cenovnoj kategoriji - od 13.000 do 20.000 evra - mogli su se naći pojedini modeli Hyundaija, Fiata, Opela, Dacie, Suzukija, Citroena, Forda, Kie, Renaulta, MG-ja, Toyote... Najjeftiniji model brenda Folkswagen koštao je više od 25.100 evra.

Nissanov najjeftiniji model koštao je oko 30.000 evra, Škoda Kamiq je dolazila sa paketom opreme i iznosila 27.000 evra.

Ovogodišnje izdanje "Motopassiona" predstavilo je izuzetno bogatu ponudu motocikala svih relevantnih svjetskih brendova, uključujući brojne premijere i nove modele i opremu, čija prodaja na tržištu iz godine u godinu raste.

Na visokom nivou bili su i drumski saobraćaj, automobilska i prateća industrija, laka dostavna vozila i garažno-servisna oprema, ali i ponuda banaka, lizing kompanija i osiguravajućih društava. Proboj u ovom sektoru učinili su proizvođači kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila te punjača za električna vozila i solarnih modula za primenu u auto-industriji.

Ne treba prevideti ni privlačnost pratećeg programa, koji je za mnoge posjetioce čak i prvi razlog za posjetu.

To se odnosi i na "novinarski reli" u krugu Beogradskog sajma, tri dana pred početak Salona automobila (pobjednici po kategorijama Predrag Stevanović, Vladimir Nikolić i Lora Brkić), i na "novinarski dan", namijenjen medijskim profesionalcima, dan pred zvanično otvaranje sajma. Posjetioci su bili veoma zadovoljni i "porodičnim danom", kada su porodice sa djecom ulazile po privilegovanoj cijeni;

Izborom "miss Salona automobila" (pobjednica Katarina Filipović, koja krasila štand Opela, prva pratilja Sara Stefanović, sa štanda Suzukija, druga pratilja Danica Petrović, takođe sa štanda Opela); tradicionalnom paradom oltajmera "Memorijal princa Tomislava Karađorđevića", proglašenjem "automobila godine" u izboru AANS (Peugeot 408 i Opel Mokka Electric), proglašenjem najuspešnijih u auto-privredi od strane Automobilskog foruma, NAVAK-ovim svakodnevnim demonstracijama bezbedne vožnje i drugim događanjima, promocijama, demonstracijama.

Sve to na mnogo načina objašnjava izuzetnu posećenost ove manifestacije, i to u nepovoljnim uslovima i za izlagače i za potencijalne kupce.

Istovremeno, potvrđuje ozbiljnu zainteresovanost ovdašnjih kupaca za stanje i ponude automobilske industrije na srpskom tržištu, ali i uvoznika i izlagača da im sve to obezbijede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije