Novosti

Željko Šarić: Bogata ponuda električnih vozila u Audi centru Banjaluka

Željko Šarić: Bogata ponuda električnih vozila u Audi centru Banjaluka
Foto: Dražan Pozderović | Željko Šarić: Bogata ponuda električnih vozila u Audi centru Banjaluka

Elektromobilnost u Bosni i Hercegovini je u zamahu. Interesovanje građana za električne automobile je iz godine u godinu sve veće.

O ovoj temi i drugima razgovarali smo sa Željkom Šarićem, certificiranim prodajnim savjetnikom Audi centra Banja Luka. Željko je zaposlen u Audi centru Banja Luka u gradu na Vrbasu od osnivanja, 2005. godine, a ponosno kaže da je prodao prva dva električna automobila u BiH.

"Već godinama Audi bilježi veliki uspjeh na tržištu BiH, međutim, sada neizostavni dio naše ponude predstavljaju i električni automobili. Elektromobilnost je uveliko zaživjela i u našoj državi te se trudimo da progresivnim razmišljanjem idemo u korak s vremenom. Audi bilježi odličnu prodaju električnih vozila, a ponosan sam što su prva dva električna modela prodana upravo u Audi centru Banja Luka", rekao je Šarić.

NN: Svjedoci smo da Evropa, ali i svijet, prelazi sve više na električne automobile. Možete li nam reći kakva je situacija u BiH, kakva je ponuda električnih automobila u Audi centru Banja Luka. Da li su građani zainteresovani za električna vozila?

ŠARIĆ: Audi je lider u premium segmentu na BH-tržištu automobila, a u ponudi našeg prodajno-servisnog centra imamo sve aktuelne električne modele ovog prestižnog brenda.

Osoblje našeg ovlaštenog Audi servisa educirano je prema najsavremenijim standardima i smjernicama proizvođača tako da svim klijentima, bez obzira odakle dolaze, možemo ponuditi kvalitetnu uslugu. U našem prodajno-servisnom centru su instalirana i dva električna punjača koja našim klijentima stoje na raspolaganju.

Također bih istakao da naši kupci uz električno vozilo dobiju kućni zidni električni punjač MOON, snage 11kW. Zainteresiranost građana je sve veća, a to se ogleda u tome da Audi centar Banja Luka svake godine bilježi konstantan rast, a naši klijenti nam se rado vraćaju.

Što se tiče ponude električnih vozila, e-tron kod Audi vozila označava koncept potpuno električnih vozila. Treba istaći da je proizvođač potpuno posvećen razvoju električnih i plug-in hibridnih automobila, te razvoju automobila sa dva motora na dvije osovine, jer je to budućnost. Što se tiče modela, trenutno su dostupni modeli Q4 SUV i Sportback, novi Q8 e-tron, također u izvedbama SUV i Sportback , dvije koncepcije karoserijskih modela i e-tron GT sa jačom baterijom i snagom. U narednom periodu nam stižu modeli A6 e-tron, Q6 e-tron SUV model, te redizajnirani Q4 e-tron.

NN: Karijeru u Audi centru Banja Luka gradite od osnivanja. Možete li nam reći nešto više o samoj karijeri, iskustvima, te uopšteno o auto-industriji? Da li se ona promijenila za ovih skoro 20 godina?

ŠARIĆ: Tako je. U Audi centru Banja Luka sam zaposlen od osnivanja 2005. godine. Od tada se konstantno usavršavam i pratim razvoj auto-industrije. Audi je progresivan brend koji pored elegancije, komfora i sofisticiranosti nudi tehnološke inovacije i konstantno radi na poboljšanju performansi vozila. S tim u vezi, jako je bitno za prodajnog savjetnika da se educira i da bude na izvoru informacija.

Audi prodajni savjetnici iz cijelog svijeta svakih šest mjeseci idu na stručna usavršavanja koja se organizuju u Audijevom centru za školovanje u Minhenu. Ovo je od izuzetne važnosti kako bismo našim klijentima i potencijalnim kupcima ponudili najbolju moguću uslugu.

NN: Kakva je pokrivenost punjača za električna auta u BiH, ali i Evropi? Da li Audi radi i na tome?

ŠARIĆ: Moram napomenuti da Audi ima širok pristup mreži punjača te ih u cijeloj Evropi ima oko 400.000. Pokrivenost u Evropi je veoma dobra i to je veoma bitno za kupce jer oni više ne moraju razmišljati dokle mogu stići, već su im punjači dostupni bilo gdje da krenu. U BiH trenutno ima veliki broj dostupnih punjača za električna vozila te njihov broj nastavlja rasti. Kreirana je mapa električnih punjača koju svi klijenti mogu pronaći na stranici www.moon-power.ba. Razvoj infrastrukture je od izuzetne važnosti te smo ponosni na činjenicu da punjače nudimo i u Audi centru Banja Luka.

NN: Šta Audi centar Banja Luka u narednom periodu može preporučiti klijentima koji žele da kupe automobil sa SUS motorima?

ŠARIĆ: Period koji dolazi bit će iznimno interesantan. Pored široke lepeze električnih modela koji stižu uskoro na naše tržište, u narednom periodu očekujemo i modele A5, A6 i redizajnirani A7. Također očekujemo redizajnirani Q7 i Q8, te A3. U toku 2025. godine nam dolaze i potpuno novi modeli Q3, Q5, A7 i Q7. Audi predstavlja novi koncept obilježavanja modela gdje parni brojevi označavaju električne modele, a neparni SUS modele.

NN: Ove godine se obilježava 40 godina Audi sporta. Koje sportske modele imate u ponudi, te koliko je audi sport važan za razvoj ovog automobila kroz istoriju?

ŠARIĆ: Tako je, Audi sport je pokrenut prije 40 godina, te se od prvih modela radilo na imidžu sportskog duha. Mnogo se promijenilo od tadašnjih RS modela do sadašnjih. Zaštitni znak sportskih modela je crveni romb koji naglašava sportski karakter i performanse Audi brenda. Audi sport je podijeljen u četiri sfere djelovanja. To su razvoj i proizvodnja modela, tako da u ponudi Audija ima 16 RS modela. Druga sfera je individualizacija vozila kroz Audi Exclusive program, t.j. kada klijent želi da ima posebnu unutrašnjost, sportsku dodatnu opremu i slično. Treća sfera je Audi kolekcija koja podrazumijeva ponudu asortimana lifestyle artikala. I posljednja, ali ne manje bitna sfera, je razvoj sportskih modela. Ovih 40 godina Audi sporta je obilježeno vrijednim radom, uspjesima, inovacijama i iskustvima koja će se prepričavati generacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije