Novosti

Ženevski sajam automobila se gasi, neće se održati ni 2021. godine

Ženevski sajam automobila se gasi, neće se održati ni 2021. godine
Foto: N.N. | Ženevski sajam automobila se gasi, neće se održati ni 2021. godine

​Nakon što je samo nekoliko dana prije premijere otkazan, međunarodni salon automobila u Ženevi nećemo vidjeti ni ove, a ni iduće godine.

Prvo otkazivanje najprestižnijeg svjetskog autosalona, i jedinog velikog koji se održavao na neutralnom terenu, dogodilo se zbog pandemije virusa korona.

Početkom marta se još mislilo kako će salon biti održan na jesen, a onda je stiglo novo otkazivanje. Sada pak organizator obavještava kako uslijed očajnog interesa potencijalnih izlagača salona neće biti ni dogodine. A tu loše vijesti ne staju.

"Geneva International Motor Show" (GIMS) je salon koji su podjednako voljeli izlagači, posjetioci, ali i mediji. Sada bi mogao lako otići u istoriju. Naime, organizator je nagomilao gubitke i očito više nema snage i interesa organizovati jednu od najvećih automobilskih manifestacija.

Pandemija je uzela danak svima pa su tako svoje najjače aute brojni proizvođači predstavili digitalnim putem. Jedan od rijetkih koji se još čeka je Rimac i konačni C_Two s novim imenom. No i bez njega postalo je jasno kako se automobilski noviteti mogu predstavljati putem interneta, što je gotovo jednako efektno, ali i nemjerljivo jeftinije.

Organizator ženevskog salona stoga organizaciju događaja stavlja na sto i nudi drugim zainteresovanim izazov organizacije. Organizatori koji stoje iza organizacije dosadašnjeg salona moraju se u međuvremenu nositi s više od 10 miliona CHF gubitaka zbog ovogodišnje odgode, a pritom ne može računati ni na pomoć lokalnih vlasti. Naime, mjerodavne institucije kantona i Ženeve su ponudile zajam uz uslov da se prvi milion vrati već dogodine, a iduće izdanje održi 2021. godine, što je za organizatora očito neizvedivo. Pogotovo jer su izlagači već izjavili da ih učestvovanje na GIMS-u za 2021. godinu ne zanima.

Podsjetimo, ženevski salon automobila je najveći javni događaj u Švicarskoj. Redovito je privlačio preko 600.000 posjetitelja i desetak tisuća novinara, a ekonomski učinak se procjenjivao na preko 200 milijuna CHF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije