Novosti

Zimska oprema obavezna od nedjelje

Zimska oprema obavezna od nedjelje
Foto: N.N. | Zimska oprema obavezna od nedjelje

BANJALUKA, SARAJEVO - Za sva vozila u BiH obavezno je posjedovanje zimske opreme od nedjelje, 15. novembra, do 15. aprila iduće godine, bez obzira na vremenske prilike, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Kako su pojasnili iz MUP-a Srpske, zimska oprema podrazumijeva sve četiri gume sa zimskim profilom, čija dubina iznosi najmanje četiri milimetra.

Ipak, možete imati i gume sa ljetnim profilom čija dubina takođe iznosi najmanje četiri milimetra, s tim što tada morate imati i pribor s odgovarajućim lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Pored toga, kako stoji u saopštenju, za teretna vozila mase veće od 3,5 tona i autobuse, zimska oprema uključuje i lopatu za snijeg i vreću sa pijeskom.

Iz MUP-a naglašavaju da u uslovima niske temperature padavine nepovoljno djeluju na vozila, posebno kada se ona intenzivnije koriste.

Podsjetimo, za neposjedovanje zimske opreme Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije