Moto sport

10 neželjenih rekorda u F1

10 neželjenih rekorda u F1
Foto: Ilustracija/Arhiva | 10 neželjenih rekorda u F1

​Michael Schumacher vlasnik je mnogih rekorda u Formuli 1.

Od najviše naslova i pobjeda pa do najviše postolja i najbržih krugova. No, postoje vozači koji drže one neželjene rekorde. Ovo su top 10 neželjenih rekorda u F1.

1. Najviše trka bez postolja: Nico Hulkenberg (129)

2. Najviše preranih startova: Jarno Trulli (14)

Jarno Trulli je kroz svoju karijeru u Formuli 1 napravio rekordnih 14 preranih startova, a vozio je za Minardi, Prost, Jordan, Renault, Toyotu i Lotus.

3. Najbrža kazna u F1: Sebastian Vettel (6 sekundi)

U svom debiju u Formuli 1 s BMW-om Sebastian Vettel je zaradio kaznu zbog prevelike brzine u pit-laneu nakon izlaska iz garaže na prvom slobodnom treningu.

4. Najviše pole positiona bez ijednog kruga u vodstvu: Teo Fabi (3)

Teo Fabi osvojio je 3 najbolje startne pozicije za Benetton u kasnim 80-tima, ali nema ni jedan krug u vodstvu tokom svoje F1 karijere. Uvijek su se pojavili neki tehnički problemi i sprečili ga u tome.

5. Najviše trka bez bodova: Luca Badoer (50)

Luca Badoer bio je Ferrarijev testni vozač, ali u svojih 50 trka nije uspio stići do bodova i tako uzeo neželjeni rekord.

6. Najgori plasman u utrci: Narain Karthikeyan (24.)

Na VN Europe 2011. godine svih 24 vozača završilo je trku. Narain Karthikeyan bio je posljednji i tako je postao vozač s najgorim plasmanom u utrci F1.

7. Najviše krugova u vodstvu bez pobjede: Chris Amon (183)

Nesretni Chris Amon u svojoj karijeri bio je u vodstvu sveukupno 183 kruga kroz 108 trka, ali nikada se nije uspio popesti na najviše stepenicu postolja.

8. Najviše pobjeda bez osvojenog prvenstva: Stirling Moss (16)

Sir Stirling Moss jedan je od najvećih vozača Formule 1 svih vremena. Pobijedio je na 16 trka tokom 50-tih i ranih 60-tih kada je F1 kalendar imao malo trka. Nažalost, iako je nekoliko puta bio blizu, nikada nije osvojio naslov šampiona.

9. Najviše odustajanja zaredom: Andrea de Cesaris (18)

Andrea de Cesaris odustao je na 148 od 208 trka u kojima je sudjelovao. Najduža serija bila je od njih 18 – rekord koji će teško biti srušen u budućnosti.

10. Najviše bezuspješnih ulazaka u kvalifikacije: Claudio Langes (14)

Claudio Langes

Nekada su se vozači morali kvalifikovati  na kvalifikacije kako bi mogli startati trku. Italijan Claudio Langes pokušao je to 14 puta, ali nikada nije uspio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije