Auto zanimljivosti

30. juna 1953. proizveden prvi primjerak Chevrolet Corvette

30. juna 1953. proizveden prvi primjerak Chevrolet Corvette
Foto: Arhivska fotografija | 30. juna 1953. proizveden prvi primjerak Chevrolet Corvette

General Motors je 1950-ih po SAD-u svake godine predstavljao putujuću izložbu zvanu Motorama, na kojoj su osim svih modela komapnije za tu sezonu predstavljani i nevjerovatni konceptni automobili. Kada je 17. januara 1953. na Motorami predstavljen za američke pojmove maleni sportski dvosjed s karoserijom od novog, revolucionarnog materijala, stakloplastike.

Dizajner Harvi J. Erl bio je više nego svjestan rastuće popularnosti evropskih sportskih automobila u SAD i odlučio je predstaviti model koji će im moći parirati. Corvette se pokazala toliko popularnom među posjetiocima Motorame da su je brže-bolje odlučili pustiti i u serijsku proizvodnju.

Šest mjeseci kasnije, na današnji je dan prije 66 godina, prvi primjerak sišao s proizvodne trake u mjestu Flint u saveznoj državi Mičigen. Toni Kleiber, radnik s pokretne trake, dobio je čast da proveze prvi primjerak s proizvodne trake.

Novi materijal nije još bio u potpunosti provjeren, a ni Amerikanci još nisu bili sasvim pripravni na takav automobil, pa je do kraja godine proizvedeno samo 300 primjeraka Corvette. Svi su bili bijeli s crvenom unutrašnjošću, imali anemični šestcilindrični motor, automatski mjenjač sa samo dvije brzine i bubanj kočnice.

Ni po čemu nije bila dostojan konkurent evropskim modelima, prodaja je bila razočaravajuća, i kada je model za 1955. napokon dobio V8 motor u GM-u su već odlučili da je to zadnja Corvette. Ali tada je Ford predstavio svoj otvoreni dvosjed, Thunderbird, i Chevrolet je čisto iz inata odlučio ipak redizajnirati Corvette.

Redizajn je bio pun pogodak i sljedeće godine proslavićemo već šezdesetu godišnjicu kontinuirane proizvodnje najpoznatijeg američkog sportskog automobila.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije