Auto zanimljivosti

Bugatti pionir – kočnice iz štampača

Bugatti pionir – kočnice iz štampača
Foto: Bugatti | Bugatti pionir – kočnice iz štampača

Proizvođač superautomobila Bugatti po mnogo čemu je specifičan, a jedna od takvih stvari su i dijelovi koje koristi za svoja skupa vozila.

Chiron je remek djelo inženjerstva koje sa običnim automobilima ima veze skoro kao i mlazni avion.

Tako će za sigurnost ovog modela biti zadužen kočioni sistem sa kliještima od titanijuma koja su napravljena pomoću 3D štampača. Najveća funkcionalna komponenta od titanijuma proizvedena ovom metodom.

Ovaj sportski automobil sa dvoja vrata ima 8.0-litarski motor od 1.100 KS, a šasija od karbon fibera ga čini izuzetno lakim i upravljivim pa je sposoban da dostigne maksimalnu brzinu od oko 300 km/h za svega 13,6 sekundi.

Da bi se takva "zvijer" mogla zaustaviti potrebne su i moćne kočnice, a za to je zadužen titanijum koji je izuzetno čvrst, ali s druge strane i lagan pa ne povećava masu vozila.

Štaviše, smanjuje je u odnosu na dio od aluminijuma jer je par kliješta lakši za čak dva kilograma.

Jedan kvadratni milimetar legure od titanijuma, aliminijuma i vanadijuma koju koristi Bugatti za pravljenje kočionih kliješta pomoću 3D štampača može da izdži pritisak od 125 kg.

Titanijumska kliješta se "štampaju" jer ih nije moguće efikasno izbrusiti kao aluminijum. Proces štampe se sastoji od brzog zagrijavanja više od 2.200 slojeva titanijumske prašine do temperature od 700 Celzijusovih stepeni sa laserom.

Na kraju inženjeri imaju minimalan posao za finalno brušenje. Za svaki komad kliješta je potrebno 45 sati, ali je i to bolje od brušenja bloka titanijuma.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije