Auto zanimljivosti

Continental razvija sistem za sprječavanje sudara s biciklima

Continental razvija sistem za sprječavanje sudara s biciklima
Foto: N.N. | Continental razvija sistem za sprječavanje sudara s biciklima

​Svima je već odavno poznato da su uz motoriste biciklisti sve ugroženija grupa učesnika u saobraćaju.

Kako raste svijest o ekologiji te kako napreduje biciklistička infrastruktura u velikim gradovima tako se značajno povećava pristupnost biciklista u saobraćaju. Nažalost, svakog dana možemo svjedočiti čitavom nizu situacija u kojima vozači automobila ne pridaju dovoljnu pažnju sigurnosti biciklista.

Kao da ih ne smatraju ravnopravnim učesnicima u saobraćaju. Ali, medalja ima dvije strane, brojni biciklisti prvenstveno ne paze sami na sebe, ali o tome nekom drugom prilikom.

Stručnjaci iz kompanije Continental čvrsto su odlučili to promijeniti pa žurno razvijaju sistem koji se temelji na radaru od 77 gigaherca, a koji će pratiti polje iza automobila, s naglaskom na desnu stranu. Registrovaće sve objekte koji se kreću u tom polju određenom brzinom te će pravovremeno upozoravati vozača da se tamo nalazi biciklista.

Sistem koji Continental razvija posebno za automobilsku industriju prvobitno će biti dostupan na popisu dodatne opreme, ali uskoro će postati zakonska obveza. Primjerice, sličan sistem biće obavezan u kamionima već od 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije