Auto zanimljivosti

Kojim markama automobila najbrže pada vrijednost

Kojim markama automobila najbrže pada vrijednost
Foto: Unsplash/Obi - @pixel6propix | Kojim markama automobila najbrže pada vrijednost
N.N.

Čim novi automobil izađe iz salona, odmah gubi dobar procenat maloprodajne cijene. Dok vrijednost vozila nastavlja da se smanjuje tokom vremena, nekim brendovima ona ipak brže pada nego drugim.

Da bi utvrdio kojim markama automobila najviše pada vrijednost, CarVertical je analizirao više od 72 miliona podataka između 2019. i 2022. godine u SAD, Evropi i Australiji.

Porsche najbolje drži vrijednost

Porsche (-64,4 odsto), Jeep (-84,4 odsto) i MINI (-85,5 odsto) su tri brenda kojima najmanje pada vrijednost, dakle oni zadržavaju najveću vrijednost kad se najniža tržišna cijena polovnog automobila oduzme od početne cijene.

Tako će, na primjer, Porsche, u prosjeku, nakon 25 godina izgubiti 64,4 odsto svoje vrijednosti, dok će Lexus u istom periodu izgubiti čak 89,9 odsto svoje vrijednosti.

"Klasičniji" brendovi, kao što su Hyundai i Toyota, takođe se pojavljuju među vozilima sa visokom preostalom vrijednošću.

Ta vozila su pristupačnija i obično imaju niže troškove održavanja, što povećava njihovu poželjnost među kupcima polovnih automobila.

Dok neki premijum brendovi kao što su Jaguar, Land Rover i Lexus imaju tendenciju da im manje pada vrijednost, to nije uvijek slučaj.

Mnogi premijum brendovi automobila gube procentualno više vrijednosti u odnosu na svoje jeftinije konkurente.

Brendovi automobila kojima najviše pada vrijednost tokom godina su Chrysler, Audi i Seat.

Na primjer, maksimalni pad vrijednosti novog Chryslera će na kraju biti -96,8 odsto (u prosjeku za 25 godina), što ga čini brendom koji gubi većinu svoje vrijednosti na tržištu.

U stvari, otprilike polovina brendova na lošijem kraju ove tabele pada vrijednosti automobila su premijum klase. Iako potrošači vole Infiniti, BMW i Volvo, njihova vrijednost se vremenom značajno smanjuje.

Poređenja radi, automobili marke Toyota dostižu najnižu vrijednost sa 19 godina, dok je kod BMW-a to 21. godina. Ipak, vozila marke Toyota gube oko 88,7 odsto vrijednosti, dok kod BMW-a taj procenat iznosi 93,8 odsto. Koji faktori uzrokuju te razlike?

"BMW i drugi brendovi luksuznih automobila obično imaju funkcije i tehnološka poboljšanja koja kupci polovnjaka ne cijene. Ako možete da priuštite novi BMW, Mercedes-Benz ili Land Rover, vjerovatno želite sav luksuz i inovacije koje možete da dobijete. Osoba koja traži polovan automobil daje prednost cijeni i troškovima održavanja u odnosu na sve nepotrebne funkcije. Zato je polovna Toyota za mnoge kupce privlačnija od BMW-a", objašnjavaju u kompaniji CarVertical.

Vlasnici Audija (-96,2 odsto), Seata (-95,8 odsto) i Škode (-95 odsto) takođe će se suočiti sa velikim gubitkom vrijednosti svog automobila nakon 25 godina.

Polovni automobili dostižu najnižu vrijednost u različitim fazama

Prema istom istraživačima, prosječna starost vozila kojima je najviše pala vrijednost je 20-23 godine. Međutim, različiti brendovi automobila dostižu najnižu vrijednost u različitim fazama.

Porsche i MINI najmanje koštaju kad napune 15 godina. Kad dostignu to godište, vrijednost ponovo počinje da im raste. Dobro očuvani modeli mogu biti vrijedna investicija.

Isuzu, Suzuki, Kia i Dacia su na suprotnoj strani spektra - dostižu cjenovno "dno" tek sa 30 godina.

Ako se neki model smatra raritetom, vrijednost tog automobila može značajno da raste tokom vremena. Devedesetih, BMW je napravio samo 891 primjerak modela M5 E34 Touring. Njih 20 je imalo posebno ime  Elekta - i pravljeni su za italijansko tržište.

Pored 3.8-litarskog motora od 335 KS, ovi karavani su takođe imali naročitu boju karoserije i dizajn enterijera. Naći polovnu Elektu danas je kao traženje igle u plastu sena. Ljubitelji automobila moraju da budu spremni da potroše najmanje 100.000 USD ako misle da je parkiraju u svojoj garaži.

Takođe, dok će običan automobil vjerovatno završiti na deponiji za 20-30 godina, Porsche ili Jaguar sa dokumentovanom servisnom knjižicom i besprijekornom istorijom vremenom može postati još vredniji.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije