Auto zanimljivosti

Leteći Renault 4

Leteći Renault 4
Foto: Renault promo | Leteći Renault 4

Renault je u saradnji sa centrom za razvoj ekosistema mobilnosti TheArsenale ponudio futurističku interpretaciju legendarne "četvorke" i ujedno prvu koja može da poleti.

Renault 4 je sa više od osam miliona prodanih primjeraka tokom 30 godina, i to u više od stotinu zemalja, sasvim sigurno više od automobila. I dok je original iz 1961. godine ostao dosljedan ideji jednostavnosti sve do svog kraja 1990-ih, ova verzija ide u potpuno drugom smjeru. 

Ime mu je AIR4, a ono najvažnije je da mu za "vožnju" put nije potreban. Leteća "četvorka" je svojevrsni odgovor na danas sve nesnosnije saobraćajne gužve, ali i simbol slobode, ističu u kompaniji Renault.

AIR4 je u potpunosti izrađen od ugljeničnih vlakana a ima isti dizajn kao originalni Renault 4, ali se od njega razlikuje po konstruktivnim osobinama, prenosi b92.

Naime, krutost karoserije je značajno povećana kako bi se omogućili potisak i uzletanje, na šta su utrošeni sati ispitivanja.

"Godinu u kojoj slavimo jubilej originalnog modela željeli smo da zaključimo nečim zaista nekonvencionalnim", naglašava Arnaud Belloni, predsjednik odeljenja za globalni marketing francuske kompanije.

"Saradnja sa kompanijom TheArsenale pokazala se logičnim korakom. Leteći konceptni automobil AIR4 na jedinstven način nam pokazuje kako bi taj kultni model mogao da izgleda za 60 godina."

AIR4 nema točkove, već umjesto njih propelere sa dvijema elisama, i to po jedan u svakom uglu vozila, svaki potiska po 95 kg.

Napaja se električnom energijom iz litijum-polimerskih baterija, a "vozilo" u horizontalnom letu razvija maksimalnu brzinu od 26 m/s, s nagibom od 45 do maksimalnih 70 stepeni.

Može uzletiti na visinu od 700 m, brzinom od 14 m/s (ograničenu na 4 m/s iz bezbjednosnih razloga), dok brzina slijetanja iznosi 3 m/s.

AIR4 je u potpunosti osmišljen, dizajniran, razvijen i sastavljen u Francuskoj, u evropskom tehnološkom parku na Azurnoj obali. Nakon digitalne premijere, javnost će od sljedećeg ponedjeljka do kraja godine moći da razgleda AIR4 u živopisnom izložbenom prostoru L'Atelier Renault u Parizu, zajedno s drugim istorijskim eksponatima Renaulta 4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije