Auto zanimljivosti

Najčešće greške vozača tokom ljeta

Najčešće greške vozača tokom ljeta
Foto: Ilustracija | Najčešće greške vozača tokom ljeta

Dolaskom na neku od ljetnih destinacija opuštamo se i često, ne razmišljajući trezveno, radimo početničke greške s automobilom.

Neke stvari valja i bezbroj puta ponoviti pa evo liste najčešćih grešaka vozača u ljetnim danima.

  • Sipanje pogrešnog goriva u vozilo.
  • Vožnja na rezervi može biti problem zbog čega se često događa da vozilo ostane bez goriva jer se tokom ljetnih mjeseci zna dogoditi da putni računar pogrešno izračunava preostalu količinu goriva u vozilu.
  • Kupanje s ključevima, gubitak ključeva u moru ili zaključavanje ključeva u vozilu.
  • Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto ručnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili auto-prikolice može potpuno uništiti kvačilo.
  • Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, za starim, lošim gumama koje lako pucaju. Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica koje se neredovno servisiraju. Svjetla na prikolicama tradicionalno su loša i neispravna, teret je često loše učvršćen zbog čega vozači mogu imati velikih problema na autoputevima.
  • Korištenje klima uređaj u našim vozilima tokom ljetnih dana neizbježna je stavka, ali se preporučuje umjereno korištenje zbog preopterećenja i kvarova na alternatoru zbog neprestanog rada ventilatora. Zbog neprestanog korištenja klime u vozilu dolazi do preopterećenja i kvarova na alternatoru. Važno je pravilno regulisati klima uređaj u vozilu, ne smije biti prevelika razlika između temperature unutar vozila i spoljašnje temperature, najbolje do 8 stepeni. To je izuzetno opasno ukoliko je u vozilu malo dijete.

(Autopress.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije