Auto zanimljivosti

Neolix - heroj borbe protiv epidemije

Neolix - heroj borbe protiv epidemije
Foto: Screenshot | Neolix - heroj borbe protiv epidemije

Proizvođači autonomnih vozila odavno prodaju automobile bez vozača. Ali, bila je potrebna razorna globalna pandemija da bi se vidio uvjerljiv primjer njihove koristi u stvarnom svijetu.

Kineska kompanija Neolix, koja pravi samovozeće dostavne kombije, flotu svojih autonomnih vozila za prevoz medicinskih zaliha i hrane rasporedila je na područja zemlje koja su najteže pogođena virusom COVID-19, uključujući centar epidemije Vuhan.

Mali kombiji posjeduju čak i kapacitet za dezinfekciju gradskih ulica, a koje su sada prazne zbog karantinskih mjera.

U poslednja dva mjeseca, kompanija je primila preko 200 rezervisanih porudžbina za svoje kombije. Prije toga, od početka proizvodnje u maju 2019. godine, proizvedeno je samo 125 jedinica.

Nakon što je kineska vlada vidjela koliko autonomna tehnologija može da bude korisna u sred globalne zdravstvene krize, ponudila je prilično atraktivan podsticaj kompanijama koje žele da kupe i upravljaju dostavnim kombijima: 60 odsto popusta na cijenu. Imajući to u vidu, Neolix očekuje da će proizvesti i prodati 1.000  ovakvih kombija do kraja godine.

Dok su mnoga druga samostalna vozila usmjerena na prometne ulice, Neolix dostavni kombiji uglavnom se kreću po kineskim putevima bez borbe sa haosom nepredvidivih vozača i pješaka.

Iako SAD nema adekvatne savezne zakone koji se odnose na samostalno upravljanje vozila i njihov rad na ulicama, kompanije kao što su Waymo, Uber i Argo AI usko sarađuju sa vladama na gradskom i državnom nivou, a testiranje se sprovodi u državama, kao što su Kalifornija, Arizona, Florida...

Kompanija Nuro iz Kalifornije razvila je dostavno vozilo slično kombiju koje ima kineski Neolix. U njihovom slučaju napravljen je izuzetak, kako bi mogli privremeno da testiraju autonomna dostavna vozila pri manjim brzinama na putevima u Teksasu u naredne dvije godine, prenosi Popular Mechanics.

Obzirom da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju, putevi bi trebalo da budu manje zagušeni, što će autonomnim vozilima pružiti dovoljno prilika da dokažu svoju vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije