Auto zanimljivosti

Njemački startap radi na solarnom električnom automobilu

Njemački startap radi na solarnom električnom automobilu
Foto: N.N. | Njemački startap radi na solarnom električnom automobilu

Kompanija Sono Motors čije je sjedište u Minhenu iskoristila je toplo bavarsko ljeto kako bi testirala finalni razvoj sistema punjenja svog Sion automobila, potpuno električnog solarnog vozila koje se puni tokom vožnje.

Njemačka će najvjerovatnije propustiti svoj cilj uvođenja milion električnih automobila na puteve do 2020. godine, međutim vlada je u aprilu izjavila da je spremna da ponudi podršku kompanijama koje proizvode baterije za električna vozila.

Sono Motors, osnovan 2016. godine, razvija Sion, potpuno električno vozilo koje integriše solarne ćelije u svojoj karoseriji.

Može se napuniti putem solarne energije ili konvencionalnih izvora napajanja. Proizvodnja će početi u drugoj polovini 2019. godine, a kompanija ima više od 6.500 narudžbina, a očekuje se da sljedeće godine početna cijena bude oko 16.000 evra.

Sion će imati 330 solarnih ćelija pričvršćenih za krov, haubu i bočne strane vozila, a njegov sistem baterija će ponuditi opseg od oko 250 km pre nego što bude potrebno punjenje.

"Imamo grijač sjedišta, klima uređaj, i veliki sistem gdje se može interaktivno povezati telefon, što znači da stvarno imamo kompletno vozilo koje je vrlo jednostavno i bez suvišnih komponenti", rekao je Laurin Hahn, suosnivač i izvršni direktor startapa za Reuters.

(pcpress.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije