Auto zanimljivosti

Pijane vozače šalju na rad u mrtvačnicu

Pijane vozače šalju na rad u mrtvačnicu
Foto: Pixabay | Pijane vozače šalju na rad u mrtvačnicu

Moldavske vlasti muku muče i s pijanim vozačima. Sada, prema novom programu suzbijanja opšteg alkoholizma i vožnje u pijanom stanju, vozači koje policija uhvati pijane za volanom mogu ući u poseban program kako ne bi ostali bez vozačke dozvole.

Pijani vozači pomažu u ispiranju leševa i uklanjaju unutrašnjih organa

Program traje tri mjeseca, a sastoji se od 12 sastanaka u kojima saobraćajni prestupnici pomažu u bolničkim ustanovama pri liječenju pacijenata iz saobraćajnih nesreća. Radi se i u mrtvačnicama.

Prvi od tih programa započeo je nedavno u mrtvačnici u glavnom gradu Kišinjevu, gdje je učestvovalo šest muškaraca osuđenih za vožnju pod uticajem alkohola.

Pomagali su mrtvozorniku u ispiranju leševa prije obdukcija i spremali ih u "ladice za leševe". Učestvovali su i u obdukcijama kao pomoć mrtvozorniku i to za uklanjanje unutrašnjih organa te odvajanja izmeta i mokraće.

"Ovo iskustvo potaknulo me da više nikad ne sjednem pijan za volan, ovo je bila dobra lekcija. Mislim da će mi smrad raspadajućeg ljudskog mesa zauvijek ostati u nosu", rekao je jedan od polaznika programa.

"Ovakvo iskustvo ima veliki psihološki učinak na osobu i ne mogu mu se svi oduprijeti. Sama mrtvačnica je kao mjesto vrlo odbojna, a gdje je tek sve ostalo što polaznike tamo čeka", kazala je za lokalni list Publika Valeriu Savciuc, šef Centra za forenzičku medicinu.

Moldavija je zemlja čiji stanovnici piju jako puno alkohola.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016., u Moldaviji osobe starije od 15 godina u prosjeku popiju 15,2 litara čistog alkohola po glavi stanovnika svake godine, što je oko 167 flaša vina. Svaka četvrta smrt u toj zemlji povezana je s alkoholom, dok je svjetski prosjek jedna od dvadeset.

Muškarci u prosjeku žive 68, a žene 75 godina. Evropski prosjek je 79, odnosno 84 godine.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije