Auto zanimljivosti

Preteča "Bube": Standard Superior iz 1933.

Preteča "Bube": Standard Superior iz 1933.
Foto: Screenshot | Preteča "Bube": Standard Superior iz 1933.

Čuvenom njemačkom "narodnom automobilu", koji je nastao u vreijme nacizma, prethodilo je nekoliko prototipova, uključujući i vozilo koje je dizajnirao jedan Jevrej.

Volkswagen je sredinom septembra najavio da će od jula 2019. prestati sa proizvodnjom legendarne "Bube".

Istina, savremena "Buba" koja se ukida nema mnogo veze sa niskobudžetnim modelom iz 1930-tih koji se proizvodio sve do 2000-tih, ali je VW insistirao na kontinuitetu tog imena i retro dizajnu kako bi "ukrao" dio slave originala.

Ali, ako se vratimo koju godinu prije rođenja "Bube", vidjećemo da je i orginalni model imao neke prethodnike. Jedan od njih je Standard Superior koji se nakratko proizvodio u periodu 1933-1935.

Ovo vozilo djelo je Jozefa Ganca, Jevreja rođenog u Budimpešti i jednog od vodećih inženjera u auto-industriji Njemačke 30-tih godina 20. vijeka.

Gancov model smatra se jednom od preteča "narodnog automobila" (volkswagena), kasnije nazvanog "Buba" (među prethodnicima su i prototipovi Porsche Typ 12 i Tatra V570).

Superior je imao dvotaktni motor koji se nalazio u zadnjem dijelu vozila i nezavisno oslanjanje. Čedo Jozefa Ganca zbog poznatih istorijskih okolnosti nije doživjelo masovnu proizvodnju.

Nacisti su njegovog tvorca - kao Jevrejina - proganjali i 1933. uhapsili. U zatvoru je proveo godinu dana, a kada je pušten, pobjegao je iz Njemačke.

U međuvremenu, kompanija Standard Fahrzeugfabrik počela je da proizvodi model Superior u februaru 1933, ali je izrađeno svega 400 primjeraka ovog automobila koji danas predstavlja pravu rijetkost.

Pogledajte kako danas izgleda jedan restaururani primjerak ovog automobila:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije