Auto zanimljivosti

Prodaje se Jerrari - pola Ferrari, pola Jeep

Prodaje se Jerrari - pola Ferrari, pola Jeep
Foto: Instagram/classicdriver | Prodaje se Jerrari - pola Ferrari, pola Jeep

Iako je nastalo prije 52 godine vozilo je u besprijekornom stanju, a radi se o automobilu koji je bukvalno nastao iz inata.

Naime, u Americi se našao dovoljno bogat i hrabar kupac koji je stigao u Modenu i Enzu rekao kako bi htio kupiti sportski terenac.

Enzo je s gnušanjem odbio takvu ideju i bukvalno potjerao zainteresovanog kupca.

Bio je to Bill Harrah, američki milioner i vlasnik jedne od najvećih kolekcija automobila. Bill je odlučio svojim snagama napraviti takav auto te je odlučio spojiti nespojivo - Jeep Wagoner i Ferrari 365.

Dobio je prigodno ime Jerrari. Ovaj je auto stekao veliku slavu i postao najpoznatiji Billov auto.

Sada se našao u prodaji, ali ne s istim 12-cilindričnim motorom. Naime, nakon što je ukršten s trostepenskom automatikom, 1977. godine auto je izgubio Ferrarijev motor. Zamijenjen je domaćim proizvodom, Chevroletovim 5.7 V8, dok je 12-cilindraš završio u drugom Wagoneeru.

Izvorni Jerrari se sada opet pojavio u prodaji, i to putem Classic Drivera, na čijim stranicama možete naći skoro sve informacije.

Naime, cijena je na upit, a zadnja informacija govori da je u Evropu stigao 1978. godine, a zadnji put je promijenio vlasnika za oko 21.000 dolara. Sada bi mogao postići višestruko veći iznos.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije