Auto zanimljivosti

Prodaje se posljednji NISMO 400R

Prodaje se posljednji NISMO 400R
Foto: Screenshot/Facebook | Prodaje se posljednji NISMO 400R

Ikonski japanski sportski automobili još nisu kod široke publike toliko slavni kao njihovi suparnici iz drugih zemalja, a ipak, automobili poput Toyote Supre, 2000GT, Mazde Miate, RX-7 ili Nissana 350Z i GT-R-a su obilježili industriju.

Ali ni jedan od navedenih modela nema reputaciju kao super-rijetki NISMO 400R koji je baziran na R33 Nissanu Skyline GT-R-u. Riječ je posljednjem od ukupno 40 jedinica, i sada se prodaje, prenosi Jutarnji.hr.

Posebni 400R je ređi od svakog pomenutog automobila, a budući da je mnogo noviji, takođe je i daleko snažniji. Ispod haube se krije 2,8 litarski RB motor kodnog naziva RB-X GT2. Reč je o REINIK takmičatskom motoru s parom turbopunjača i ukupnom snagom od 400 KS. Ipak, ovaj automobil nije poseban zbog svojih brojki...

Kod Skylinea su posebno zanimljive njihove boje, i dok je Midnight Purple možda najpoznatija, ova Deep Marine Blue ne zaostaje mnogo. To je u stvari posljednji GT-R V-Spec u ovoj boji što ga čini mnogo rjeđim. Osim toga, od 40 automobila, potvrđeno je da samo 19 jedinica postoji još danas.

Takođe, zanimljivo je da se mnogi posebni NISMO dijelovi koji se nalaze na 400R-u ne mogu nabaviti posebno. NISMO i Nissan ih nisu nikada prodavali zasebno na aftermarket tržištu, a ni kao dodatke za druge vlasnike Skylinea. Ovaj sportski automobil je super rijedak, vrlo brz i istorijski važan jer je postavio ljestvicu za budućnost GT-R natpisne pločice.

Pa konačno, koja je trenutna cijena? Ovaj vrlo poseban 400R se prodaje za 1.6 miliona britanskih funti. To je ozbiljna cijena, ali opet, ovo je ozbiljan kolekcionarski automobil.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije