Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Sa dva Bitcoina plaćen jedan Ferrari

Sa dva Bitcoina plaćen jedan Ferrari
Foto: Ilustracija | Sa dva Bitcoina plaćen jedan Ferrari
N.N.

Bitcoin je decentralizirana kriptovaluta koju je prije nešto više od 10 godina stvorila osoba (ili skupina ljudi, nito ne zna) pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Pretpostavljamo da je većina ljudi do sada već čula za Bitcoin jer se prošle godine Bitcoin probio na finansijsko tržište putem investicija raznih velikih investitora u njega.

Posljednja od većih investicija bila je ona američkog proizvođača električnih automobila Tesla. Kompanija je prošle godine investirala u Bitcoin u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara što je cijenu Bitcoina katapultiralo u nebo. Prema nekima Bitocoin je valuta, dok drugi tvrde da je on zapravo imovina, ali što god mislili o njemu Bitcoin se od svog nastanka koristi za kupnju proizvoda i usluga.

U 2010. godini nepoznata osoba je kupila dvije pizze Papa John za 10.000 BTC koji bi danas vrjedili otprilike 475 milijuna dolara. Teslino zastupništvo u Newport Beachu prodalo je Model S Performance za 91,4 BTC u 2013. godini kada je tečaj bio 1 BTC = 1125 USD. Drugi slučaj je bila kupnja Lamborghini Huracana u 2017. kada je tečaj bio 1 BTC = 4000 USD, prenosi jutarnji.hr.

Posljednji slučaj bila je kupovina Ferrari Modene iz 2000. godine u Italiji gdje je kupac ugrabio automobil za samo 2 BTC-a što je otprilike 94.000 dolara. Kupac je preko posredničke tvrtke Tinkl kupio Farrari Modenu tako što je njima uplatio protuvrijednost za automobil u Bitcoinu, dok je tvrtka u ime kupca uplatila iznos u evrima auto salonu.

Iz auto salona su rekli kako nisu sigurni jesu li trebali zadržati Bitcoine ili ipak uzeti novac, kako su na kraju i napravili.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije