Auto zanimljivosti

Sve je manje mladih vozača

Sve je manje mladih vozača
Foto: Pixnio | Sve je manje mladih vozača

​Najnovija studija upućuje na to da mladi danas rijeđe pristupaju vozačkim ispitima.

Studija koju je sproveo "MarketWatch Guides" pokazuje da se u SAD-u osjetno smanjuje broj vozača mlađih od 19 godina. Od 2012. do 2022. godine zabilježen je pad u čak 40 saveznih država. Najveći pad zabilježio je Njujork, gdje je broj mladih vozača pao za čak 49 odsto.

U Americi se do vozačke može doći već sa 16 godina. Broj maloljetnih vozača koji su stekli tzv. "potpunu dozvolu" bez ograničenja je pao u pomenutom periodu u za 8.7 odsto, navodi "Index".

Isto sugerišu i zvanični podaci FHA (Federal Highway Administration). Prema službenoj statistici, 1983. godine čak 80 odsto 18-godišnjaka je imalo vozačku dozvolu, dok je 2021. godine taj udio pao na 60 odsto. Udio 16-godišnjaka s dozvolom je pao s 46 na tek 25 odsto.

U Americi se trenutno vodi debata o razlozima ovog trenda kod mladih. Svi su složni da je tehnologija osnovni razlog jer danas je moguće puno lakše ostvariti osjetno bolju komunikaciju, bez potrebe da se napusti udobnost dnevnog boravka.

Kao drugi razlog mnogi pominju postojanje usluge javnog prevoza, ali i novih usluga prevoza kakve nude Uber i Lyft. Tu su i brojni jeftiniji lični transporteri, poput električnih bicikala koji kod mnogih u potpunosti zadovoljavaju potrebe svakodnevnog prevoza.

Konačno, jedan od važnijih razloga je rast cijena automobila, ali i samih troškova vlasništva. Osiguranje je sve skuplje, gorivo takođe, a rastom kompleksnosti automobila i redovno održavanje je za mnoge postalo (pre)skupo.

Sve zajedno definitivno ukazuje na trend koji u Evropi možda još nije primjetan, ali će vrlo vjerovatno postati izražen, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije