Auto zanimljivosti

Vozilima Tesla zabranjeno kretanje u mjestu okupljanja rukovodstva Kine

Vozilima Tesla zabranjeno kretanje u mjestu okupljanja rukovodstva Kine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Vozilima Tesla zabranjeno kretanje u mjestu okupljanja rukovodstva Kine

Počevši od 1. jula, automobilima kompanije Tesla biće zabranjen ulazak u kineski priobalni okrug Bejdaihi u periodu od najmanje na dva mjeseca.

U tom mjestu se tokom ljetnih mjeseci organizuje godišnje okupljanje kineskog rukovodstva, potvrdio je danas izvještaču Rojtersa jedan zvaničnik lokalne saobraćajne policije.

Odluka vlasti Bejdaihija saopštena je samo nekoliko nedjelja nakon što je automobilima kompanije Tesla, početkom juna zabranjeno kretanje na nekim saobraćajnicama u gradu Čengduu u centralnoj Kini, što se poklopilo s posjetom kineskog predsjednika Si Ðinpinga tom gradu, prenosi Rojters.

Zvaničnik iz brigade saobraćajne policije Bejdaihija, koji je odbio da se identifikuje, nije naveo razloge za taj potez, ali je rekao da se radi o "nacionalnom pitanju".

"Uskoro će biti izdato zvanično saopštenje", rekao je ovaj zvaničnik lokalne policije.

Kompanija Tesla nije odmah odgovorila na zahtjev da prokomentariše ovu odluku kineksih vlasti.

Bejdaihi, odmaralište koje se nalazi istočno od Pekinga, tradicionalno je domaćin ljetnog sastanka visokih kineskih zvaničnika, na kojem se iza zatvorenih vrata razgovara o kadrovskim pitanjima i političkim idejama.

Vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask je svojevremeno kazao da Teslini automobili ne špijuniraju u Kini ili bilo gdje drugdje i da bi u slučaju da se to promijeni, kompanija bila ugašena.

Mjesecima kasnije, kompanija Tesla je saopštila da će svi podaci koji se generišu preko sistema ugrađenih u automobile Tesla u Kini biti pohranjeni u toj zemlji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije