Agrar

Agrarni budžet 75 miliona, poljoprivrednici traže više

Agrarni budžet 75 miliona, poljoprivrednici traže više
Foto: Pixabay | Agrarni budžet 75 miliona, poljoprivrednici traže više

BANJALUKA - Za agrarni budžet za podsticaje u poljoprivredi u Republici Srpskoj ove godine planirano je 75 miliona KM, a poljoprivrednici su nezadovoljni i smatraju da on nije dovoljan za sve njihove potrebe.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne" da je "agrarni budžet" nizak te da već godinama sugerišu da on treba da bude povećan kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika.

"Osim toga, poljoprivrednici i pojedina udruženja nisu zadovoljni raspodjelom sredstava. Međutim, takva je trenutno situacija, ali kada bi se izvršila preraspodjela sredstava, moglo bi se koliko-toliko pomoći poljoprivrednicima", naveo je Marinković. Prema njegovim riječima, ove godine će biti izrazito visoke cijene inputa te je očito da prijeti nestašica mineralnog đubriva, što će, između ostalog, uticati i na visoke cijene poljoprivrednih proizvoda.

"Bez dodatne pomoći resornog ministarstva biće gotovo nemoguće proizvesti zadovoljavajuće količine poljoprivrednih proizvoda koji će opravdati uložena sredstva. Mislim da Vlada RS treba da uveća "agrarni budžet", jer smo mi poljoprivredna zemlja i učestvujemo u bruto društvenom proizvodu Republike Srpske sa oko 12,13 odsto, što nije malo", naglasio je Marinković.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, istakao je da će povrtari danas imati sastanak sa Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na kojem će mu predočiti sve probleme.

"Analiziraćemo sve probleme povrtara za 2021. godinu, u kojoj mi nismo dobili nikakvu pomoć, a najviše smo bili ugroženi. Takođe, nezadovoljni smo ovim agrarnim budžetom i on bi, po našem mišljenju trebalo da bude veći", rekao je Mastalo.Istakao je da se ipak moraju cijeniti i mogućnosti Vlade Republike Srpske te da bi taj agrarni budžet trebalo raspodijeliti kako treba.

"Neke branše u poljoprivredi koriste mnogo više sredstava, a neke skoro ništa, pa bi to trebalo malo izbalansirati. Zbog nedostatka pomoći mi smo prošle godine ostali dužni apotekarima, bankama, manje smo zasadili, a suša je uticala i na rod. Imali smo skoro 50 odsto manje roda, što je izazvalo visoke cijene svih poljoprivrednih proizvoda", pojasnio je Mastalo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede RS rekli su da je u toku ove godine za podsticaje planirano 75 miliona KM, koliko je bilo i 2021. godine.

"Prošle godine za poljoprivredu isplaćeno je i više od 30 miliona KM iz Kompenzacionog fonda RS. Ovo su samo sredstva takozvanog agrarnog budžeta. Kada se sva sredstva uzmu u obzir, poljoprivrednicima će u 2022. godini biti na raspolaganju oko 150 miliona KM", kazali su u resornom ministarstvu.

Dodali su da agrarnom budžetu treba dodati i 15 miliona KM za navodnjavanje, zatim sredstva Partner fonda za određene veterinarske mjere, povoljne kredite IRB RS, sredstva koja Ministarstvo zajednički ulaže kroz projekte sa stranim finansijskim institucijama te sredstva koja i ove godine očekujemo iz Kompenzacionog fonda RS.

"Podsticaji se dobijaju za direktnu proizvodnju i to biljnu i stočarsku, za dugoročna ulaganja kao što su kupovina traktora, poljoprivredne mehanizacije, objekata i tako dalje, te za sistemske mjere", poručili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije