Agrar

Agrarni fond podijelio rasad paprike i paradajza

Agrarni fond podijelio rasad paprike i paradajza
Foto: Vesna Duka | Agrarni fond podijelio rasad paprike i paradajza

TREBINJE - Trebinjski Agrarni fond podijelio je 20.000 sadnica paprika i paradajza koje su proizvedene u njihovim rasadnicima.

U pitanju je šesta ovakva podjela, a rasadni materijal su dobili poljoprivredni proizvođači i korisnici s teritorije grada Trebinja.

Vrijednost rasadnog materijala je oko 20.000 maraka i sadnice će najvećim dijelom biti podijeljene trebinjskom stanovništvu za sopstvene potrebe, a svaki od korsnika, njih 144, dobio je između 100 i 150 sadnica.

"Ove godine smo u proizvodnju rasada ubacili i krastavac kao novu kulturu, za koju je takođe pokazana velika zainteresovanost, pa smo na tradicionalnom javnom pozivu koji raspisujemo svake godine podijelili sve raspoložive sadnice, s tim da ove godine imamo i tri kooperanta s kojim smo zaključili ugovore o organskoj proizvodnji", kazao je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.

Individualni poljoprivredni proizvođač Radomir Brković iz trebinjskog sela Necvijeće kaže da se od početka rada Agrarnog fonda javlja na javne konkurse za dodjelu rasada i uvijek dobije ponešto, zvisno od zainteresovanosti.

"Mogu da potvrdim da je svake godine sve više zainteresovanih i svake godine dobijemo izvjesnu količinu uglavnom paprike i paradajza, koje u mom domaćinstvu sadimo za sopstvene potrebe. Prinosi uvijek budu zadovoljavajući i sjeme je dobro, tako da imam i dobar rod, a da imam više zemlje možda bismo radili i kao kooperanti s Agrarnim fondom", kaže Brković.

Osim paprika i paradjza, Agrarni fond je ove godine proizveo oko 3.000 sadnica smokve i nara, koji će biti podijelitijeni u proljećnoj i jesenjoj podjeli i to onim poljoprivrednicima koji žele podići nove zasade ovog mediteranskog voća kroz projekat privođenja zemljišta kulturi.

Proizvodnja mediteranskih kultura će od naredne godine, kako dodaje Dutina, biti dobra prilika i za studente novog Agromediteranskog smjera poljoprivrede u Trebinju, jer će odmah biti uključeni u praktičnu nastavu na njihovim poljoprivrednim dobrima i plastenicima.

Na proizvodnji sadnica paprike i paradajza su i ove godine učestvovali učenici Centra srednjih škola, agrotehničkog smjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije