Agrar

Australija ima previše ovaca

Australija ima previše ovaca
Foto: Pixabay | Australija ima previše ovaca

Australija ima previše ovaca - to je procjena mesne kompanije "Meat and Livestock Australia“ (MLA). Ali, šta to tačno znači? Naime, prezasićenost ovčetinom u ovoj nama dalekoj zemlji dovela je do pada cijena, a neki farmeri nažalost ubijaju ili poklanjaju svoje životinje, kako bi smanjili troškove. Drugim riječima, više im se ne isplati da ih gaje - barem ne u tolikom broju.

Cijene ovčetine su pale za 70 odsto u protekloj godini, na 1,23 dolara po kg, pokazali su podaci MLA.

"Australija je imala nekoliko veoma dobrih sezona posljednjih godina, što znači da je stado ovaca dostiglo 78,75 miliona grla: to je najviše od 2007. godine“, rekao je jedan od analitičara u MLA, Tim Džekson.

Sa ovim rastom broja stada, odnosno grlo direktno su povezane padavine, zabilježene u posljednje tri godine posebno u regionima kao što su Novi Južni Vels i Viktorija. Padavine su, naime, idealne za uzgoj trave - pogodne za ishranu i uzgoj stoke.

"Što je više padala kiša i što je tržište duže ostajalo u pokretu, to je više nagnalo proizvođače da zadrže ovce koje bi inače eliminisali, a kao rezultat toga, broj životinja je nastavio da raste“, rekao je za CNBC predsjednik "Sheep Producers Australia“ Еndru Spenser.

Poljoprivrednici su u proteklom periodu vidjeli ogroman pad profitabilnosti... Svakako, farmeri bi radije dali životinje besplatno, nego da ih ubiju, što i čine; ali, nema mnogo onih koji bi uzeli te ovce.

Očekuje se, pritom, da će stado ovaca u Australiji porasti za 23 odsto u odnosu na stogodišnji minimum zabilježen u 2020. godini, pokazala je statistika MLA. Shodno tome, prekomjerna ponuda ovaca je snizila cijene stoke, signalizirajući preokret u odnosu na neočekivani prihod koji su farmeri uživali prije tri godine.

Tada su cijene ovčetine bile rekordno visoke.

Snižene cijene su, dodaje CNBC, dvostruki udarac za farmere, koji sada moraju duži vremenski period da hrane ogromna stada ovaca, iako su se vremenske prilike ove godine pogoršale. Australijski meteorološki biro je nedavno konstatovao najsušniji septembar u istoriji, a suvo vrijeme i dalje ne popušta.

Takođe, Biro je u novembru upozorio da će se Еl Ninjo - klimatski okeanski fenomen - nastaviti svoj intenzitet i da je vrlo vjerovatan snažan pozitivan IOD (Indian Ocean Dipole), što sugeriše da će narednih nekoliko mjeseci i dalje biti relativno vruće i suvo.

Loše vremenske prilike će, generalno, smanjiti zalihe hrane. Kao rezultat toga, farmeri pokušavaju da smanje svoja stada ovaca, što može uključivati slanje stoke u klanice i fabrike za preradu mesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije