Agrar

Čak i pčelinji otrov može biti lijek

Čak i pčelinji otrov može biti lijek
Foto: Vesna Duka | Čak i pčelinji otrov može biti lijek

TREBINJE - Trebinjski pčelari, ali i cjelokupno stanovništvo, osim meda, nedovoljno koriste i druge pčelinje proizvode koji su vrlo korisni i u liječenju i preventivnom djelovanju protiv različitih bolesti, a takva situacija može se promijeniti jedino edukacijom i jednih i drugih.

Zbog promjene svijesti i prihvatanjem činjenice da čak i pčelinji otrov može predstavljati lijek, Udruženje pčelara "Leotar" organizovalo je predavanje o takozvanoj apiterapiji, liječenju i terapiji pčelinjim proizvodima.

"Osim meda, liječenje i preventive se veoma dobro obavljaju cvjetnim prahom, matičnom mliječi, propolisom, pa čak i voskom i pčelinjim otrovom, a to i dalje nedovoljan broj naših pčelara proizvodi", kaže Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara "Leotar".

Iznoseći niz činjenica koje idu u prilog apiterapiji, prof. dr Mića Mladenović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da, iako je dokazano da je apiterapija metoda liječenja i oporavka pčelinjim proizvodima i to još od davnina, terapijski učinak rada s pčelama u području poboljšanja kvaliteta života i dalje je slabo razmatran.

"Pčelinji proizvodi, ne samo da su neophodni i potrebni za svako domaćinstvo, već je poželjno da svaki pčelar proizvede još neki pčelinji proizvod, pa će tako, na kraju krajeva, povećati i dobit od pčelinjaka", kaže profesor Mladenović.

On je iznio i podatak da smo mi na začelju po potrošnji meda u Evropi, zbog čega je i kod stanovništva potrebno promovisati značaj meda, ne samo u ishrani, ali i propolisa i pčelinjeg otrova, koji su, kako navodi, na vrhu piramide alternativnih lijekova na svijetu.

"Tamo gde savremena medicina posustaje, ova dva preparata preuzimaju primat", kazao je Mladenović.

Prim. dr Stanko Buha, iako ljekar, pobornik je ove vrste alternativne medicine akupunkturom i apipunkturom.

"Pčelinji otrov može se koristiti na dva načina - prvi je ubod pčele, a drugi način je da se ekstrahovani otrov čisti i da se aplicira preko šprica, odnosno igle. I akupunktura i apipunktura su kod nas slabo zastupljene, prvenstveno jer smo u deficitu sa stručnjacima iz ove oblasti, ali i zbog nepovjerenja od strane stanovništva, jer farmaceutska industrija to proglašava alternativnom medicinom, a to je u stvari tradicionalna, prirodna medicina", objasnio je dr Buha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije