Agrar

Cijena narandže leti u nebo: Najniži rod u posljednjih 90 godina

Cijena narandže leti u nebo: Najniži rod u posljednjih 90 godina
Foto: Pixabay | Cijena narandže leti u nebo: Najniži rod u posljednjih 90 godina

MAJAMI - Ljubitelje narandža u podavnicama bi moglo da sačeka kiselo iznenađenje, jer su cijene ovog voća počele da rastu nakon što je najnoviji izvještaj o poljoprivredi otkrio da su uzgajivači na Floridi zabilježili najniži rod narandže u posljednjih 90 godina.

Posledice uzastopnih uragana 2022. godine, zajedno sa razornim uticajem bolesti citrusa, ostavile su poljoprivrednike sa rekordno niskim profitima.

"Pa, kao što možete zamisliti, nakon oluje, rod je izuzetno nizak, najniži od Drugog svjetskog rata u cijeloj državi, što nije održivo za industriju koja ide u budućnost", rekao je Glen Bek, četvrta generacija farmera u Grovelendu na Floridi.

Nekada prepuni voćnjaci narandže u Grovelendu dali su rekordno nizak prinos. Farma Glena Beka, zabilježila je zapanjujućih 60 procenata gubitka. Neki proizvođači narandže širom države doživjeli su još značajniji pad.

"Bili smo jedni od srećnika. Mnogi uzgajivači su pretrpjeli gubitke od 90 odsto i 100 odsto. Mnogi su, nažalost, morali da napuste industriju",  kaže on za FOX Business.

Sezona uragana 2022. uništila je usjeve narandže na Floridi, a strašna situacija se pogoršala jakim smrzavanjem u januaru. Međutim, farmeri vjeruju da bolest ozelenjavanja citrusa predstavlja najveći izazov do sada. Zaražena stabla pomorandže rađaju gorke, zelenkaste plodove koji se ne mogu prodati.

"Nikad nije bilo ovako loše. A što se tiče bolesti ozelenjavanja, uvijek je postojalo mnoštvo štetočina i bolesti sa kojima se boriti, ali ova je daleko najgora. Gore je od svega ostalog zajedno", rekao je Bek u toku kriza.

On je napomenuo da trenutno proizvodi pomorandže u oko šest okruga.

"Iako je geografski rasprostranjena, svi su se susreli sa istim problemima. Bolest je toliko raširena da je prisutna svuda",  objašnjava Bek.

Nakon rekordno niske žetve, farmeri i dalje čekaju pomoć iz Vašingtona.

"Kongres je još u decembru odvojio novac za pomoć u katastrofama, a bilo je novca za poljoprivredu širom zemlje, što bi uključivalo i katastrofe ovdje na Floridi od 2022. godine. Nažalost, još nismo videli da je išta od te pomoći stiglo do države",  zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije