Agrar

"Cijena pšenice treba da omogući opstanak proizvođača"

"Cijena pšenice treba da omogući opstanak proizvođača"
Foto: Hans/Pixabay | "Cijena pšenice treba da omogući opstanak proizvođača"
Srna

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić izjavio je povodom predstojeće žetve pšenice da je cijena ove sezone 0,82 KM po kilogramu i da će o tome, skladišnim kapacitetima i ostalim važnim pitanjima razgovarati ubrzo s mlinarima.

"Čekamo da počne žetva pšenice da vidimo kvalitet, pa ćemo potom ići s nekom cijenom koja je realna da bismo mogli opstati i da bi se imalo na jesen računa sijati", rekao je Bakajlić novinarima.

On je istakao da je poljoprivredne proizvođeče mnogo koštao repromaterijal koji je i poremetio cijenu.

Bakajlić je naveo da će Udruženje pozvati na sastanak i nadležne institucije, prije svega, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi razgovarali o opštoj situaciji među poljoprivrednicima.

On je istakao da je u Semberiji registrovano 2.300 poljoprivrednih proizvođača, među kojima je ukupno 18 starosti do 40 godina.

"Sela puste, što znači da se mora povesti računa o tome", rekao je Bakajlić i istakao da je u odnosu na 2015. godinu 10.000 manje poljoprivrednih proizvođača.

Poljoprivrednik iz opštine Lopare Mika Zekić naglasio je da za sjetvu hektara pšenice morao da izdvoji 2.400 KM.

Zekić je precizirao da zakup zemljišta košta 200 KM, đubrivo 650 KM, zaštita od korova i bolesti oko 150 KM, sjeme 250 KM, gorio 350 KM, vršidba 250 KM, a vjerovatno će biti i skuplja, te da na ova ulaganja treba dodati i skladištenje i troškove prevoza.

On je naveo da ima zasijanih petnaestak hektara pšenice i da je stanje usjeva bilo dobro do prije sedam-osam dana kada je bilo nevrijeme koje će uticati na kvalitet, a ima i dosta polegle pšenice koja se vjerovatno neće moći da požanje.

Zekić je dodao i da je na njegovoj sjetvenoj površini kvalitet zemljišta lošiji, te da se i ne očekuje prinos veći od 400 kilograma po hektaru, te da će žetvu početi za desetak dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije