Agrar

Cijene sjemenskog luka "peku" novčanike

Cijene sjemenskog luka "peku" novčanike
Foto: N.N. | Cijene sjemenskog luka "peku" novčanike

BANJALUKA, PRIJEDOR - Zbog nestašice sjemenskog luka u poljoprivrednim apotekama u RS cijena ovog povrća je porasla, tako da je za kilogram sjemenskog luka potrebno izdvojiti i do pet KM, a rast cijena bilježe i mnoga druga sjemena, potvrdili su poljoprivrednici i zaposleni u poljoprivrednim apotekama.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da poljoprivrednike više ne čude visoke cijene sjemenskog luka, kao i ostalih sjemena.

"Ove godine cijene sjemenskog luka su značajno porasle, ali i ostala sjemena bilježe rast cijena. Na više cijene na našem tržištu sigurno utiče i to da je u zemljama iz kojih uvozimo luk došlo do velike potražnje i samim tim stiglo je manje luka na naše tržište. Takođe, i našim uvoznicima su se otvorila nova tržišta gdje mogu da plasiraju proizvode", kaže Marinković.

Dodao je da je tržište poljoprivrednih proizvoda potpuno poremećeno kako u svijetu, tako i kod nas, te, kako kaže, više ne postoji neko pravilo kako bi poljoprivrednici mogli iskoristiti iskustva od ranijih godina pa da znaju kako da ove godine planiraju proljećnu sjetvu.

"Nikako poljoprivrednici - proizvođači ne mogu na zelenu granu, i kada su u pitanju povrtarske kulture, ali isto je tako sa ratarskom proizvodnjom jer ako se uzme u obzir da smo prošle godine prodali kukuruz, soju, pšenicu po relativno dobroj cijeni, odmah ovog proljeća imamo značajan porast cijena repromaterijala", ističe Marinković za "Nezavisne".

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da će se poljoprivrednici sigurno teže odlučivati da zasiju veće površine jer ove godine iz dana u dan cijene sjemena idu ka gore.

"U poljoprivrednim apotekama još ima luka, ali je pitanje do kada, a i njegova cijena polako raste pa se kreće četiri-pet KM", kazao je Mastalo.

Dodaje da povrtarima dugo nije bila lošija godina od ove, te, kako kaže, nadaju se da će barem 2021. dobar rod donekle nadomjestiti veća ulaganja.

U poljoprivrednim apotekama u RS ističu da je količina zasad uvezenog sjemena manja u odnosu na isti period prošle godine, ali i da su cijene više nego lani.

"Skupljim sjemenima, u prvom redu luka, zatečeni smo i mi apotekari, o mušterijama i proizvođačima da i ne govorimo. Razloga za to je više, teška godina u pogledu proizvodnje zadesila je cijeli svijet, tako da su na naše tržište došle manje količine sjemenskog luka i samim tim više su cijene", kazali su iz jedne poljoprivredne apoteke u Banjaluci.

Iz poljoprivrednih apoteka u Prijedoru kažu da kod njih ima još sjemenskog luka, te da se cijena kreće od 4,50 do 4,80 KM.

"Trenutno imamo luka, ali je dosta skuplji nego ranijih godina u ovom periodu. Cijena mu se kreće od četiri do pet KM", rekli su iz jedne poljoprivredne apoteke iz Prijedora i ističu da su one prošle godine iznosile oko 3,5 KM.

Dodaju da su cijene više ove godine upravo zato što je u Nizozemskoj, glavnom uvozniku u RS, smanjena proizvodnja.

"Samim tim mi smo dobili manje količine i cijene su morale da bude više nego prošle godine", kazali su iz ove poljoprivredne apoteke.

Mile A. iz Banjaluke kaže da je nabavio sjemenski luk, iako mu je cijena porasla.

"Žao mi je da mi njiva stoji prazna. Opet ću sijati ove godine iako više trošim za sjemena, ali nadam se da će rod biti dobar i, na kraju krajeva, imaću svoje proizvode sa svoje njive", rekao je on.

Cijene povrća za sjeme

luk............. 4,5 - 5 KM (kilogram)

krompir...... 0,90 - 1,30 KM (kilogram)

mrkva........... 0,40 - 0,50 KM (kesica)

grašak............1, 30 - 1,70 KM (kesica)

kupus........... 0,40 - 0,50 KM (kesica)

zelena salata.... 0,40 - 0,50 KM (kesica)

kupus............... 0,50 KM (kesica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije