Agrar

Maline u USK opet donose zaradu

Maline u USK opet donose zaradu
Foto: N.N. | "Crveno zlato" u USK opet donosi zaradu

BIHAĆ - Za proizvođače malina na području Unsko-sanskog kantona ova godina bila je mnogo bolja u odnosu na prethodne, a to se prije svega odnosi na otkupnu cijenu za ovu kulturu, koja je iznosila od četiri do šest maraka po kilogramu.

Prema riječima Emira Mahmutovića, predsjednika Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, prinosi maline su manji nego prošle godine, ali sasvim zadovoljavajući.

"Ono što nas najviše raduje jeste otkupna cijena, koja je mnogo povoljnija nego u prethodnom periodu. Rod je dobar, plodovi su krupni i malinarstvo doživljava revitalizaciju u odnosu na protekle godine", kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, u ranijem periodu zbog niskih cijena i problema s otkupom najveći dio poljoprivrednika je odustao od ove kulture.

"Prema našim podacima, više od polovine proizvođača uništilo je zasade i preorijentisalo se na neke druge kulture. Nije bilo ni odgovarajuće podrške kantonalnih vlasti kada se radi o poticajima, tako da je vladala destimulirajuća atmosfera. Sada se sve to promijenilo i malinari su došli na svoje", dodaje Mahmutović za "Nezavisne".

O tome da se stanje u malinarstvu popravlja u odnosu na protekli period, potvrđuje i Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

"Stanje je nešto bolje, ali ni blizu onoga od prije pet ili šest godina, jer su se površine pod malinama bukvalno prepolovile. Nadamo se da će ova godina biti prekretnica i da će se, ako ne revitalizirati, bar zaustaviti pad u ovoj poljoprivrednoj djelatnosti", kaže Kulenović.

 On je dodao kako je donesen program poticaja u malinarstvu i da su za sve proizvođače planirali poticaje od 55 feninga po kilogramu proizvedene maline, kako bi ih i na taj način stimulisali.

Na području ovog kantona prije nekoliko godina, za vrijeme ekspanzije ove kulture, bilo je više od dvadeset hektara pod malinama, a sada je ta brojka prepolovljena. Ipak, kako kaže, s obzirom na trenutne okolnosti "crveno zlato" ponovo počinje da dobija na cijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije