Agrar

Dobra vijest: Farmeri zadovoljni urodom kukuruza

Dobra vijest: Farmeri zadovoljni urodom kukuruza
Foto: Ustupljena fotografija | Dobra vijest: Farmeri zadovoljni urodom kukuruza

BIHAĆ - Za razliku od strnih žitarica, čiji je urod na području Unsko - sanskog kantona u potpunosti podbacio, rezultati berbe kukuruza su zadovoljavajući, tvrde ovdašnji ratari.

Navode kako će prinosi biti čak veći nego prošle godine, te da se kreću u rasponu od sedam do 10 tona po hektaru.

Predsjednik Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK Ermin Veladžić ističe kako je ovo dobra vijest za stočarsku proizvodnju, koja je već dugo godina noseća grana ovdašnje privrede, jer je kukuruz glavna hrana za stoku.

"S obzirom na situaciju koju smo imali s pšenicom i drugim žitaricama zbog nepovoljnih vremenskih prilika i poplava, prognoze oko kukuruza nisu bile obećavajuće.

Međutim, vremenske prilike su se popravile, pa je urod veoma dobar. Istina, klipovima kukuruza nedostaje malo mase, ali je kvalitet izuzetan", kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, ovakvoj situaciji su u dobroj mjeri pogodovale agrotehničke mjere koje se provode, te ispravna politika odabira hibrida koji se siju na ovdašnjim površinama.

Farmeri navode kako su im značajnu štetu na njihovim parcelama pričinile i divlje životinje, prije svega divlje svinje, ali u posljednje vrijeme i medvjedi.

"Situacija je to koja se ponavlja iz godine u godinu i nema načina da se to riješi. Na svu sreću, počela je lovna sezona, pa je šteta značajno smanjena u posljednje vrijeme", kaže Enes Tatarević, farmer iz Sanskog Mosta. Za razliku od kukuruza, urod strnih žita je u ovoj godini, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, bio umanjen za oko 50 posto u odnosu na planirano.

"Kiša je uticala da žitarice nisu na vrijeme poprskane, također na vrijeme se nije ni pognojilo, tako da su to sve bili uzroci zašto je urod podbacio", kaže Samir Čaušević, poljoprivredni proizvođač iz Cazina.

Nakon berbe kukuruza ovdašnje poljoprivrednike očekuje jesenja sjetva, a sadašnje prognoze govore da će to biti najskuplja sjetva u poslijeratnom periodu, zbog čega farmeri očekuju pomoć od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije