Agrar

Domaće sjeme u pola cijene

Domaće sjeme u pola cijene
Foto: N.N. | Domaće sjeme u pola cijene

BANJALUKA - Set mjera, čiji je cilj povećanje obima sjetve u RS, obuhvata i dodatni regres za nabavku domaćeg sjemena u visini od 50 odsto od njegove cijene.

"Želimo da stimulišemo nabavku sjemena koje je proizvedeno u RS, na način da, ako Poljoprivredni institut na tržištu ima vreću sjemena čija je cijena 70 maraka, 50 odsto će u samoj apoteci platiti proizvođač, a 50 odsto Vlada", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, dodajući da je, po podacima iz poljoprivrednih apoteka, evidentno da će ovog proljeća biti veći obim sjetve.

Kako je dodao, obezbijeđena su i dodatna dva miliona KM, mimo redovnog Agrarnog budžeta, za nabavku sjetvenih paketa povrća za oko 9.000 gazdinstava.

"Ovaj paket namijenjen je za manja gazdinstva koja mogu i imaju uslove da proizvedu dovoljne količine povrća za svoje potrebe i određene tržišne viškove", pojasnio je Pašalić.

Dodatna mjera je i 500.000 KM za sufinansiranje sjetve soje.

"Mi ćemo da sufinansiramo sa 50 odsto troškove sjetve soje", pojasnio je on.

Kako je naveo, donesena je i odluka da za 5.373 gazdinstva, koja su ranije imala dugove i samim tim su isključena iz sistema podsticaja, budu omogućeni podsticaji. Dodao je i da je obezbijeđeno 60 miliona KM iz sredstava IRB-a za povoljne kredite koji se odnose za finansiranje poljoprivredne proizvodnje te sedam miliona KM iz Partner fonda.

Pašalić je rekao da su isplaćeni svi podsticaji iz prethodne godine, ali je isplaćeno i 9,5 miliona KM iz ove godine.

"Poljoprivrednici ne treba da budu zabrinuti u smislu dalje isplate podsticaja. Već početkom aprila ćemo da platimo premiju za mlijeko. Mi u ovom trenutku nemamo nijednu marku dugovanja prema poljoprivrednicima", naveo je Pašalić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS počinje sa podjelom regresiranog dizel goriva za 9.418 poljoprivrednih gazdinstava, a preuzimanje, odnosno kupovina će početi u ponedjeljak i trajaće do 30. oktobra.

"Podsticaj za regresiranje dizel goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litri dizel goriva", saopšteno je danas iz tog ministarstva, odakle dodaju da su za finansiranje ove mjere rezervisali najmanje 5,5 miliona KM.

Poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara plavog dizela po hektaru zemlje. Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva ili odjeljenjima/odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava.

Inače, banjalučki Centar za razvoj poljoprivrede i sela pokrenuće kampanju putem medija radi animiranja građana za proizvodnju hrane.

"Naši poljoprivredni proizvođači su u jesenjoj sjetvi zasijali više od planiranog, što će uraditi i tokom proljećne sjetve. Prema našim procjenama, zasijana količina neće biti dovoljna za potrebe naših sugrađana ukoliko dođe do potražnje za hranom i osnovnim životnim namirnicama", saopšteno je iz Centra.

Hrane ima dovoljno

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakao je da u Srpskoj postoje dovoljne zalihe prehrambenih namirnica.

"Recimo, 18. marta prerađevina od voća i povrća imali smo 6.400 tona, a 25. marta 5.700 tona. U prvom terminu mesa smo imali 1.050 tona, a 25. marta 980 tona. Pšenice smo u prvom terminu imali 17.370 tona, a u drugom terminu 15.125 tona, a mlijeka i mliječnih prerađevina u prvom terminu smo imali 2.260 tona, a sad već imamo povećane zalihe - 2.330 tona", naveo je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije