Agrar

Engleski farmeri prosipaju mlijeko

Engleski farmeri prosipaju mlijeko
Foto: Tanjug/AP | Engleski farmeri prosipaju mlijeko

Zbog globalne krize uzrokovane virusom korona, brojni poljoprivrednici ostaju bez otkupa svojih proizvoda. Slučaj je to i s engleskim mljekarima koji su prisiljeni proliti hiljade litara svježeg mlijeka zbog poremećaja u lancu snabdijevanja.

Naime, mlijeko s njihovih farmi trebalo je biti plasirano u hotele, aerodrome i kafiće. Njihovim zatvaranjem, farmeri gube na hiljade funti svakoga dana, a mlijeko odlazi u odvod. Strahuju da bi se pojedine mogle i zatvoriti, što bi moglo rezultirati nedostatkom mlijeka kada se nakon pandemije vrati potražnja.

Tamošnji Nacionalni savez poljoprivrednika sazvao je krizni sastanak s vlastima kako bi se odmah preduzeli koraci za osiguranje održivosti mliječnog sektora, piše BBC, a prenosi Agroklub.

"U nedjelju je četiri i po hiljade litara mlijeka izliveno u odvod jer se cisterna jednostavno nije pojavila", rekao je mljekar Majkl Rajton.

"To je pogubno, kako za nas, tako i za cijelu industriju koja je u ovom trenutku u padu. Ne znamo koliko dugo će ovo trajati i kako ćemo mi farmeri završiti kada sve prođe. Banke bi mogle propasti i to bi bio kraj moje farme mlijeka", rekao je Edvard Heming.

Napominju kako posao poljoprivrednika traje 24 sata na dan, a krave ne prestaju proizvoditi mlijeko. One ne znaju za krizu, potrebno ih je hraniti te musti dva puta dnevno.

"Nakon svog uloženog truda i mlijeka kojeg smo prisiljeni baciti, rečeno nam je da za to nećemo biti plaćeni", žale se farmeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije