Agrar

Evropska komisija predlaže nova pravila kod klanja svinja

Evropska komisija predlaže nova pravila kod klanja svinja
Foto: Pixabay | Evropska predlaže nova pravila kod klanja svinja

Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju uzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju.

Ova studija posljednja je u nizu ažuriranih procjena dobrobiti životinja koje je zatražila Evropska komisija. Na osnovu dobijenih rezultata predložila je mjere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

"Evropska komisija u sklopu svoje nove strategije od farme do viljuške preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja s ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo iznijeti u sljedećih nekoliko godina pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje", rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba.

"Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lijekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane", naglašava Hugas.

Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podliježu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Njemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi. 

Naime, u slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nosilica, najčešće u kaveznom uzgoju no, ako je muško, ne služi ničemu pa ga se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile tome stati na kraj.

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja pa je za očekivati kako će EU i EFSA donijeti još niz novih promjena po pitanju njihove zaštite.

(Agroklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije