Agrar

Farma u BiH: Krave na dušecima, roboti za mužu

Farma u BiH: Krave na dušecima, roboti za mužu
Foto: cowhouse.nl | Farma u BiH: Krave na dušecima, roboti za mužu

POSUŠJE - Novi objekt farme Marena u Posušju, biće najsavremeniji u ovom dijelu Evrope.

Moderna oprema, uključujući robote za mužu te madrace za krave, je nabavljena i čeka izgradnju objekta, odnosno građevinsku dozvolu.

"To će biti prva novoizgrađena farma u BiH u kojoj će biti postavljeni roboti za mužu. U našoj zemlji ima nekih farmi u Republici Srpskoj, gdje su oni nadograđivani u postojeće objekte", rekao je za Agroklub, Mario Mitar, farm menadžer.

Tri robota biće postavljena u novoj farmi, a mužnja će se tako vršiti tokom cijelog dana.

"Automatski se selektiraju one koje idu na mužu, krave imaju čipove i same idu prema robotu kada žele, s tim da i robot preko sistema dobija naredbu da li to grlo podliježe muži u tom momentu, kako ne bi muzao one za koje nema potrebe", pojašnjava Mitar.

Jedan robot, kako je dodao, muze 60 krava dnevno, te oni u novom objektu planiraju ovom sistemu prilagoditi 180 grla. Investicija nije nimalo jeftina, no ova farma je dio MCI korporacije, koja je odlučila uložiti sredstva za modernizaciju.

– Sami roboti koštaju oko 500 hiljada eura – dodaje sagovornik koji se nije upuštao u procjenu kompletnih troškova gradnje, budući da je zadužen za brigu o kravama.

Na farmi Morena je 250 muznih grla, od toga je 200 na muži.

"Objekt je otvoren sa strana, samo krovna konstrukcija će se graditi, a pod će biti betonski. Klima je ovdje malo blaža, pa nema potrebe zatvarati strane. Na ležište krava će biti postavljeni madraci, tako da će im biti ugodno za ležanje", zaključuje Mitar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije