Agrar

Farmeri traže veće otkupne cijene za mlijeko

Farmeri traže veće otkupne cijene za mlijeko
Foto: N.N. | Farmeri traže veće otkupne cijene za mlijeko

SANSKI MOST - Otkupna cijena za sirovo mlijeko mora biti povećana ukoliko se želi očuvati mljekarska proizvodnja i ona ne bi smjela biti niža od jedne marke, stav je proizvođača mlijeka iz Sanskog Mosta iznesen na sastanku koji je održan u proteklu subotu.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednika iz ove općine, farmeri u kreiranju prodajne cijene za litar mlijeka sudjeluju sa svega 30 posto, iako su najvažnija karika u lancu proizvodnje.

"Trenutno je u trgovinama najniža prodajna cijena za mlijeko 2,5 maraka, a otkupna iznosi između 80 i 90 feninga. Znači, najveću dobit iz svega izvlače prerađivači i trgovci, koji diktiraju visinu maloprodajne cijene", kaže Selimović.

Ističe kako su farmeri prepušteni dobroj volji otkupljivača, koji formiraju i potom im nude otkupne cijene po principu uzmi ili ostavi.

"Svemu tome doprinosi naša neorganizovanost, ali ćemo u narednom periodu insistirati na ugovorima koji će garantovati otkupne cijene za mlijeko", ističe Selimović.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini na području sanske općine smanjen je obim proizvodnje mlijeka za oko pola miliona litara u odnosu na raniji period i radi se o podacima koji su dobijeni od preduzeća koja se bave otkupom.

Tako je proizvodnja mlijeka u 2021. godini iznosila 7,1 milion litara na godišnjem nivou, dok rezultati za prošlu godinu govore da je proizvedeno svega 6,6 miliona litara sirovog mlijeka. Rezultat je to brojnih faktora, kao što su enormno poskupljenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji zbog rata u Ukrajini, velike suše i neadekvatna brige države prema poljoprivrednim proizvođačima.

"Nažalost, poskupljenja nije pratilo i adekvatno povećanje otkupne cijene za mlijeko, koja se mora povećati u korist farmera", smatra Selimović. 

Dodaje kako je današnjem stanju kumovala i neadekvatna politika poticaja kada se radi o mljekarskoj proizvodnji, koja je favorizirala farmere koji imaju veći broj grla. Rezultat toga je da mali farmeri odustaju od proizvodnje jer jednostavno ne mogu opstati i gase svoja gazdinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije