Agrar

Francuski sud ozakonio i pravo krava na mukanje

Francuski sud ozakonio i pravo krava na mukanje
Foto: Pexels/Ilustracija | Francuski sud ozakonio i pravo krava na mukanje

Gradska čeljad koja odluči potražiti mir i tišinu na bukoličkom francuskom selu teško će od sada moći tužakati komšije zbog kukurikanja pijetlova, mukanja krava ili roktanja svinja jer je parlament ozakonio pravo domaćih životinja na glasanje.

Novim zakonom koji je parlament izglasao u ponedjeljak naveče seljaci će biti zaštićeni u obavljanju svojih tradicionalnih poslova.

Nerijetko se događalo da su se ljudi koji nisu navikli na selo odlučili preseliti u prirodu pa onda tužili komšije zbog buke koju na primjer proizvodi traktor koji u zoru polazi na rad ili lokalna pekara koja radi noću.

Stotine tužbi podnesenih protiv komšija zagušile su lokalne sudove koji će sada moći odahnuti. Naslovnicama je tako dominirao slučaj proizvođača mlijeka koji je morao platiti komšijama 100.000 evra i preurediti svoju štalu.

Godine 2019. sud je presudio u korist pijetla Mauricea koji je dobio pravo da nastavi kukurikati uprkos tužbi komšija, vlasnika kuće za odmor koji su se žalili da im se krši njihovo pravo na mir.

Novim zakonom propisano je da se svi seoski poslovi, koji se obavljaju na legalan način, mogu nastaviti.

Prijašnji zakon iz 2021. branio je takozvanu "osjetljivu baštinu" francuskog sela, a taj pojam označava buku i mirise karakteristične za prirodu i selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije