Agrar

Biščevići očekuju rekordan urod: Svu aroniju prodaju na kućnom pragu

Biščevići očekuju rekordan urod: Svu aroniju prodaju na kućnom pragu
Foto: N.N. | Biščevići očekuju rekordan urod: Svu aroniju prodaju na kućnom pragu

SANSKI MOST - Supružnici Hamo i Merima Biščević očekuju ove godina rekordan urod aronije sa svoje plantaže koja je smještena u blizini sela Čaplje, oko pet kilometara od Sanskog Mosta.

Biščevići kažu kako su vremenske prilike ove godine pogodovale urodu ove biljke koja važi za vitaminsku bombu.

"U narednim danima krećemo u branje s obzirom na to da već vodimo pravi rat s pticama koje u velikim jatima napadaju plantažu i hrane se bobicama. Može se vidjeti kako su plodovi veliki i puni soka, tako da očekujemo velike prinose", kaže Biščević.

Prema njegovim riječima, ove godine planiraju proizvesti oko hiljadu litara soka od aronije, a ostatak plodova biće iskorišten za druge proizvode, među kojima je i liker, u posljednje vrijeme veoma tražen na tržištu.

Sve proizvode Biščevići uspiju prodati na kućnom pragu i kažu kako su se na uzgoj aronije odlučili prije šest godina, kada su zasadili prve sadnice, a vremenom povećavali zasađene površine.

Kaže kako su svi članovi porodice uključeni u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke, te ističe kako je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtjevna.

Biščević dodaje kako područje Sanskog Mosta pruža idealne uslove za uzgoj ove biljne vrste. Ipak, ističe kako je vremenom, zbog toga što se sve veći broj proizvođača odlučuje na sadnju aronije, došlo do određenog zasićenja na tržištu. "Proizvoda od aronije sada ima u velikim količinama pa je to uticalo i na cijenu soka i ostalih prerađevina. Ove godine zbog pandemije virusa korona izostao je dolazak dijaspore, koja je najveći kupac ovih naših prerađevina, pa će sada biti teže plasirati proizvode", ističe Biščević za "Nezavisne".

Inače, ovo voće, s plodovima nalik ribizli, ima kiseli i trpak okus, otporno je na zimu i mraz pa tako preživljava i na ekstremno niskim temperaturama, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica.

Aronija je bogata ljekovitim tvarima i vitaminima te djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije