Agrar

"Help" pomaže ratarima u Berkovićima

"Help" pomaže ratarima u Berkovićima
Foto: N.N. | "Help" pomaže ratarima u Berkovićima

BERKOVIĆI - Prezentacijama koje su krajem aprila održane u nekoliko termina za sva seoska područja opštine Berkovići, u ovom je mjestu i zvanično počeo projekat njemačke organizacije "Help" sa ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje ovoga kraja.

Projekat će trajati 24 mjeseca i podržati ukupno 35 korisnika, i to 25 njih u direktnim donacijama, a 10 u smislu edukacije, ali će odobrena pomoć, kako je najavljeno, biti distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata.

Prosječan iznos individualne donacije određen je, prema ugovoru koji je načelnik Berkovića Nenad Abramović potpisao sa predstavnicima "Helpa", u protivvrijednosti od 2.000 evra.

Osim toga, "Help" će obezbijediti sredstva za realizaciju malog opštinskog projekta u iznosu od 5.000 evra, s ciljem rješavanja određenog problema, koji bude kandidovan kao dobrobit cijele lokalne zajednice.

"Potencijalni korisnici su sve nezaposlene ili zaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj samostalnih poslovnih aktivnosti u sektoru poljoprivrede", navode u opštini Berkovići.

Oni kažu da projektom mogu biti podržane sve aktivnosti koje rezultiraju odgovarajućim mjesečnim prihodom, zavisno od dostupnih finansijskih sredstava i tržišnog potencijala svakog individualnog prijedloga.

Svaki korisnik biće u obavezi da uplati 15% od ukupnog iznosa donacije, da registruje svoju djelatnost, što minimalno podrazumijeva poljoprivredno gazdinstvo te da obavi deset sati društvenokorisnog rada za lokalnu zajednicu.

Cjelokupan posao će se realizovati u okviru mnogo šireg projekta "Podrška socioekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2021 - 2022", a finansira ga Vlada Savezne Republike Njemačke kroz Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope, uz sufinansiranje opštine Berkovići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije