Agrar

I mladi i žene žele postati pčelari

I mladi i žene žele postati pčelari
Foto: Vesna Duka | I mladi i žene žele postati pčelari

TREBINJE - Udruženje pčelara "Leotar" iz Trebinja dodijelilo je sertifikate za pčelare početnike, koji su stekli počenička znanja u pčelarenju u okviru projekta "Farma 2" finansiranog od strane USAID-a i Vlade Švedske.

Obuka je trajala od  juna do 9. oktobra, kada su 43 početnika u pčelarenju polagala završni ispit.

Zainteresovanost za pčelarstvo je u posljednjih nekoliko godina porasla kod svih starosnih struktura trebinjske populacije, tako da je, kako kaže predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" Obrad Ninković,  među onima koji su dobili sertifikate i dosta mladih ljudi, ali i dosta žena.

Ninković napominje da su za vrijeme obuke angažovani poznati stručnjaci iz okruženja,  prof. dr Violeta Santrač, prof. dr Mića Mladenović, prof. dr Slađan Rašić i prof. dr Goran Mirjanić, čime su sertifikati o obuci zaista mjerodavni.

"Naši polaznici su imali šta da nauče od eminentnih predavača i smatram da će postati ozbiljni pčelari", rekao je Ninković.

Profesor Nebojša Nedić, stalni saradnik trebinjskog Udruženja pčelara, pohvalio je ovo udruženje jer ima dosta mladih članova, a svi oni žele da uče i u pčelinjaku žele primijeniti znanja.

"Novi pčelari treba da obrate pažnju na pčelinje zajednice da budu vitalne, da svaki nedostatak pažljivo poprate i na vrijeme reaguju, vodeći računa i o pašama koje se nalaze na ovom području i da ih obnavljaju. Ovdje je duža pašna sezona nego u Srbiji i imate specifične vrste meda koje su tražene na tržištu i to bi trebalo brendirati", kazao je Nedić.

Dvadesetogodišnja Tijana Jelić ove godine počela se aktivno baviti pčelarstvom. Ima nekoliko desetina društava u trebinjskim selima Kočela i Zupci.

"Moj djed se bavio pčelarstvom i drago mi je što ja nastavljam posao, u kome tradicionalnom pčelarstvu dodajem i neka nova znanja koja sam stekla u ovoj obuci, jer od pčelarstva se može i lijepo živjeti, ali se u njemu i uživati, a ja to radim", kazala je Jelićeva.

Udruženje pčelara "Leotar" je najveće u Republici Srpskoj i BiH, a broji oko 250 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije