Agrar

I ove godine problemi s izvozom kornišona

I ove godine problemi s izvozom kornišona
Foto: Nataša Tadić | I ove godine problemi s izvozom kornišona

GRAČANICA - Zemljoradnička zadruga "Gračanka" iz Gračanice je prošle godine izvezla oko 1.300 tona kornišona u Njemačku, Poljsku i Slovačku. Međutim, ponovo su evidentni problemi sa čekanjem robe na granici sa Hrvatskom.

Ova zadruga ima oko 320 proizvođača kornišona te je zasijano oko 230 dunuma ovom kulturom. Iako je manja proizvodnja ove godine za oko 10%, očekuju se prinosi približni prošlogodišnjim.

"Prinosi su smanjeni prvenstveno zbog cijene poljoprivrednih proizvoda pa tako i krastavac kornišon nije pratila cijena povećanja repromaterijala. Ukupni paketi repromaterijala su povećani za oko 30-40%, a cijena kornišona je porasla za pet feninga po kilogramu", priča Refik Ahmuljić iz Zadruge "Gračanka".

Ahmuljić dodaje da su proizvođači negodovali  zbog te cijene, ali je uglavnom zadržan veći broj njih te je otkup krastavaca počeo prije 15 dana.

Ovih dana je krenuo izvoz ovog povrća za Njemačku te će ove sedmice tri kamiona ići preko granice. No, kao i svake godine, ova grana privrede ima problema s izvozom, tačnije sa fitosanitarnom kontrolom u Hrvatskoj zbog njihovog radnog vremena.

"Ne znam šta će biti. Ništa se još nije riješilo niti se produžilo radno vrijeme. Ponovo ćemo imati iste probleme, čekanje na granicama, dok naša roba - krastavac propada. Sedmog jula će biti organizovan sastanak u Vanjskotrgovinskoj komori u Sarajevu pa ćemo pokušati riješiti taj problem. Želimo da nam se udovolji da imamo duže radno vrijeme i radnu subotu na granici, a kako krastavac ne bi zastajao u hladnjačama po četiri dana te gubio kvalitet i vrijednost. Svi gubimo, loš je kvalitet krastavca koji dolazi na inostrano tržište, dosta kalira, veliki su troškovi i sve ostalo", ističe Ahmuljić i naglašava da kooperanti ove zadruge dolaze iz cijele BiH te da se nada da će riješiti problem izvoza što prije.

Inače, cijena prve klase kornišona je ove godine 1,55, druge klase 0,75 i treće 0,15 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije