Agrar

Kiša spasila usjeve u Posavini

Kiša spasila usjeve u Posavini
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kiša spasila usjeve u Posavini
Srna

ŠAMAC - Stanje usjeva u Posavini je zadovoljavajuće poslije kiše, može se očekivati da prinosi pšenice budu u granicama višegodišnjeg prosjeka, rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

Marinković je istakao da je kiša bila spas za usjeve budući da je redukovana upotreba mineralnih đurbiva.

On je naveo da je slična i situacija sa kukuruzom, sojom i suncokretom pod uticajem padavina koje su zadovoljile potrebe u narednih 10 do 15 dana.

"Ukoliko ne bude ekstremno visoke temperature ne bi trebalo biti nekih poremećaja", istakao je Marinković.

On je naveo da će prvi otkosi u žetvi biti na ječmu vjerovatno krajem juna, ali će i to zavisiti od agrotehničkih mjera, a prvi otkosi pšenice očekuju se u prvim danima jula.

"Sve će zavisiti od narednih nekoliko dana, kakva će biti temperatura vazduha i hoće li biti još padavina. Svakakako da se žetva iščekuje s obzirom na visoke cijene žitarica", dodao je Marinković.

Budući da je pšenica berzanska roba, Marinković je naveo da se malo može uticati u pogledu cijene, ali je dodao da se očekuje da će biti odblokirana isporuka rezerve pšenice iz Ukrajine što bi na globalnom nivou moglo da poremeti trenutnu cijenu. Međutim, kaže, to ostaje u domenu globalnih dešavanja.

Marinković je rekao da se poljoprivrednicima uvijek savjetuje da oni, koji imaju mogućnost, rod pšenice skladište i sačekaju malo bolje vrijeme za prodaju.

"Jasno je da ima ljudi koji ne mogu da tolike količine uskladište i da će oni će morati odmah da voze u silose. To je naš dugogodišnji problem sa kojima se suočavamo", rekao je Marinković.

Kada je u pitanju sjetva proljetnih kultura, na području opštine Šamac i Posavine najviše je zasijano soje i suncekreta, nešto manje površine su pod jarim kulturama, a više su zasijne ozime kulture - pšenica, ječam i uljana repica. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije