Agrar

Koliko je traktora kupljeno u FBiH za godinu dana

Koliko je traktora kupljeno u FBiH za godinu dana
Foto: Unsplash/Ilustracija | Koliko je traktora kupljeno u FBiH za godinu dana

SARAJEVO - Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nakon obrađenih zahtjeva po Modelu ruralnog razvoja kreiralo je izvještaj o ulaganjima poljoprivrednih proizvođača za nabavku mehanizacije kao i izdvojenim sredstvima ovog ministarstva u vidu novčanih podrški za navedena ulaganja.

U okviru Modela ruralnog razvoja, vlasnici OPG-ova, obrta, privrednih društava i zadruga u periodu od 1.8.2022. do 1.8.2023. godine kupili su 427 traktora.

Od navedenog broja najveći broj kupljenih traktora je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (150) a slijede ga Tuzlanski kanton (129) i Kanton Sarajevo sa 49 kupljenih traktora.

Organizacioni oblik klijenata koji su podnijeli zahtjeve pokazuje da OPG-ovi učestvuju s najvećim brojem kupljenih traktora (297), a potom obrti sa 81. Privredna društva nabavila su 47 traktora a zadruge dva traktora.

Ustanovljeno je da najveći broj kupljenih traktora, njih 239, vrijednosti od 20 do 50 hiljada KM na što su poljoprivredni proizvođači ostvarili podrške u iznosu od 4.070.313 KM. Ukupno je za navedeni broj traktora (427) dodijeljena novčana podrška u iznosu od 9.799.379 KM.

"Navedena izdvajanja ovog Ministarstva ohrabruju poljoprivredne proizvođače da nastave s ulaganjima u nabavku mehanizacije. Kroz Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, čije usvajanje očekujemo vrlo brzo, predvidjeli smo da budžeti za poljoprivredu iz godine u godinu rastu. S tim u vezi, apeliram na sve sudionike da Strategija bude usvojena što prije kako bismo pravovremeno kreirali Program novčanih podrški za 2024. godinu a time omogućili poljoprivrednim proizvođačima vrijeme za nabavku kvalitetne mehanizacije ali i drugih vidova ulaganja u poljoprivredu i prehrambenu industriju", kazao je ministar Kemal Hrnjić, prenosi Biznisinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije